ΟΗΕ: Οι γυναίκες πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα στις συρράξεις – Από το Αφγανιστάν στην Ουκρανία


ΟΗΕ: Οι γυναίκες και τα κορίτσια πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα σε όλες τις συγκρούσεις από τη Μιανμάρ μέχρι την Αϊτή. Στον κατάλογο μπαίνει πλέον και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα σε όλες τις κρίσεις και τις συγκρούσεις από τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν μέχρι το Σαχέλ και την Αϊτή, και «ο φρικτός πόλεμος στην Ουκρανία εντάσσεται τώρα σε αυτόν τον κατάλογο», δήλωσε τη Δευτέρα η επικεφαλής της Γυναικείας Υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Η Σάμι Μπαχούς είπε στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών ότι κάθε μέρα που περνά ο πόλεμος βλάπτει τις ζωές, τις ελπίδες και το μέλλον των γυναικών και κοριτσιών στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι μαίνεται μεταξύ «δύο χωρών που παράγουν σιτάρι και πετρέλαιο απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο» και «αυτό, επίσης, θα επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Η Μπαχούς δεν ανέφερε τους άνδρες που σκοτώνονται και τραυματίζονται στις μάχες στην Ουκρανία, αν και είπε: «Προσεύχομαι αυτές οι γυναίκες και όλοι όσοι βιώνουν σύγκρουση να γνωρίσουν σύντομα την ειρήνη».

Το θέμα προτεραιότητας της φετινής συνάντησης δύο εβδομάδων είναι η ενδυνάμωση των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Είναι η πρώτη εκ του σύνεγγυς συνεδρίαση της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών εδώ και τρία χρόνια μετά την πανδημία COVID-19. «Όπως σε όλες τις κρίσεις», είπε η Μπαχούς «η κλιματική αλλαγή προκαλεί επίσης το υψηλότερο κόστος σε γυναίκες και κορίτσια».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσες έχουν ήδη μείνει πίσω, γυναίκες επικεφαλής νοικοκυριών, γυναίκες της υπαίθρου, νεαρά κορίτσια που χάνουν το σχολείο επειδή πρέπει να περπατήσουν πιο πολύ για να φέρουν νερό σε περιόδους ξηρασίας, γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση σε γη, ηλικιωμένες γυναίκες και γυναίκες χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενος, «τα αποτελέσματα χιλιετιών πατριαρχίας που αποκλείουν τις γυναίκες και εμποδίζουν να ακουστεί η φωνή τους».

Η κλιματική κρίση, η ρύπανση, η ερημοποίηση και η απώλεια βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την πανδημία του COVID-19 και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις επηρεάζουν τους πάντες – αλλά «οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απειλές και τη μεγαλύτερη ζημιά», είπε.

«Οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο όταν απειλούνται οι τοπικοί φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και του νερού, και έχουν λιγότερους τρόπους προσαρμογής», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Η διατροφή, τα εισοδήματα και τα μέσα διαβίωσης των γυναικών αγρότισσων επηρεάζονται δυσανάλογα από περιβαλλοντικές κρίσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες και πλημμύρες».

Ο Γκουτέρες είπε ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που συνδέουν τον παιδικό γάμο και την εκμετάλλευση με την κλιματική κρίση. Και όταν χτυπούν οι κλιματικές καταστροφές, τώρα με αυξανόμενη συχνότητα, «η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες και τα παιδιά έχουν έως και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι άνδρες», είπε.

Ειδικοί ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων στη δράση για το κλίμα και αλλού, σημειώνοντας ότι στην 76χρονη ιστορία των Ηνωμένων Εθνών μόνο τέσσερις γυναίκες έχουν υπηρετήσει για ένα έτος ως πρόεδροι της Γενικής Συνέλευσης — και δεν υπήρξε ποτέ γυναίκα γενική γραμματέας.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ