Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποβαθμίζει το προσχέδιο συμφωνίας των 15 σημείων το Κρεμλίνο


Απάντηση στα όσα αναφέρουν δυικά μέσα για προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία δίνει το Κρεμλίνο

Είναι πολύ νωρίς να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε σειρά πιθανών συμφωνιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι δηλώσεις του Ρώσου αξιωματούχου ήρθαν μετά από δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα σήμερα που ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα προκαταρκτικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε τρία άτομα που συμμετείχαν στις συνομιλίες ότι το σχέδιο περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

Η αποκάλυψη για συμφωνία από τους Financial Times

Νωρίτερα οι Financial Times αποκάλυψαν το σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η Ουκρανία και η Ρωσία εκπονούν το σχέδιο ουδετερότητας για τον τερματισμό του πολέμου. Το προσχέδιο συμφωνίας των 15 σημείων, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο πάνω στο εν λόγω ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα την κατάπαυση πυρός και την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του. Οι Financial Times επικαλούνται ως πηγές τρεις από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Τι απαντά Ουκρανός αξιωματούχος

Ο Μικάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, υποστήριξε πως όσα δημοσίευσαν οι Financial Times αποτελούν επί της ουσίας αιτήματα της Ρωσίας.

«Εν ολίγοις: Οι FT δημοσίευσαν προσχέδιο, το οποίο αντιπροσωπεύει την αιτητική θέση της ρωσικής πλευράς. Τίποτα περισσότερο. Η πλευρά της Ουκρανίας έχει τις δικές της θέσεις. Το μόνο πράγμα που επιβεβαιώνουμε σε αυτό το στάδιο είναι η κατάπαυση του πυρός, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και οι εγγυήσεις ασφαλείας από διάφορες χώρες», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ