Ένοπλες Δυνάμεις: Eτοιμότητα σε θάλασσα, στεριά και αέρα – «Αριάδνη», Thracian και στο βάθος Ηνίοχος


Σε επαγρύπνηση όλοι οι Κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την επιμονή της Τουρκίας στις επικίνδυνες προκλήσεις – Συνεχής εκπαίδευση και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Μήνυμα ισχύος, ετοιμότητας και αποφασιστικότητας στέλνουν για μια ακόμη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που η Τουρκία από τη μία το παίζει ειρηνοποιός και διαμεσολαβητής στον πόλεμο της Ουκρανίας και από την άλλη στέλνει το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ και μαχητικά για δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Προφανώς δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα. Η αφερεγγυότητα της γείτονος είναι γνωστή εδώ και… αιώνες και κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Τουρκία με τα δέκα ανοιχτά εμπόλεμα μέτωπα έγινε ξαφνικά υπέρμαχος της ειρήνης και της σταθερότητας. Το αποδεικνύει καθημερινά η ρητορική των κορυφαίων αξιωματούχων της, αλλά και οι επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Για το λόγο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας φροντίζουν να στέλνουν με κάθε ευκαιρία σαφή μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αρχιπελάγους, με συνεχή εκπαίδευση και επαγρύπνηση σε στεριά, αέρα και θάλασσα.

Άλλωστε, οι οδηγίες που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και στους τρεις Κλάδους είναι σαφείς: Eτοιμότητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, συνεχής εκπαίδευση και επίδειξη σημαίας σε όλα τα «καυτά» σημεία ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, η χώρα μας ενισχύει συνεχώς τη συνεργασία με συμμαχικές χώρες, πραγματοποιώντας κοινά εκπαιδευτικά γυμνάσια σε όλη σχεδόν την ελληνική επικράτεια, ενώ δυνάμεις μας βρίσκονται και σε αποστολές στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, η φρεγάτα ΥΔΡΑ του Πολεμικού μας Ναυτικού που εδώ και μέρες έχει ενταχθεί στη δύναμη του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle που πλέει σε Μεσόγειο και Αδριατική, ενώ το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ συνεχίζει να έχει υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, το Πολεμικό μας Ναυτικό δίνει το «παρών» στην πολύ σημαντική πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 22», που διεξάγεται βορείως της Κρήτης με τη συμμετοχή πλοίων από Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία.

Όσο για τον Στρατό Ξηράς, σε Έβρο και νησιά η ετοιμότητα είναι δεδομένη κάθε στιγμή, ενώ η εκπαίδευση των στελεχών γίνεται όλο και πιο απαιτητική. Αυτή την εβδομάδα διεξάγεται στην Ξάνθη η Άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22» στο Πεδίο Βολής Ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης (ΠΒΑΞ), με τη συμμετοχή ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί συμμετέχουν με άρματα μάχης «Abraams» και τεθωρακισμένα οχημάτων μάχης «Bradley», ενώ η χώρα μας εντυπωσιάζει με τις ισχυρές δυνάμεις Πεζικού, τα πανίσχυρα άρματα Leopard, αλλά και τη δυναμική παρουσία της Αεροπορίας Στρατού με ελικόπτερα Apache και Kiowa Warrior.

Στην Πολεμική Αεροπορία η κατάσταση συναγερμού είναι μόνιμη, με τους πιλότους μας να απαντούν καθημερινά στις εναέριες προκλήσεις των γειτόνων. Εκτός όμως από την επικίνδυνη… ρουτίνα του Αρχιπελάγους, στο ΓΕΑ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την την κορυφαία αεροπορική άσκηση στη Μεσόγειο, τον «Ηνίοχο 2022». Η σπουδαία πολυεθνική αεροπορική άσκηση, που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των κορυφαίων αεροποριών παγκοσμίως, θα ξεκινήσει στις 28 Μαρτίου και αναμένεται να δημιουργήσει επί δύο εβδομάδες ένα εναέριο τείχος πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Όπως έχουμε αναφέρει, τα φτερά του «ΗΝΙΟΧΟΥ» θα είναι φέτος ακόμα πιο… πολύχρωμα, με πολλές χώρες να έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής. Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος, χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και η Ρουμανία, αναμένεται να βρεθούν στην Πελοπόννησο και την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα Ηλείας και να εκπαιδευτούν μαζί με τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

‘Ηδη οι προετοιμασίες στο ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ είναι πυρετώδεις έτσι ώστε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου να είναι όλα πανέτοιμα, τόσο στην 117 Πτέρυγα Μάχης, όσο και συνολικά στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού φέτος ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» καινοτομεί προτάσσοντας τη διακλαδικότητα. Θυμλιζουμε πως για πρώτη φορά σε «ΗΝΙΟΧΟ» θα λάβει μέρος και αεροπλανοφόρο, το οποίο δεν θα είναι άλλο από το γαλλικό Charles De Gaulle, που όπως έχουμε αναφέρει θα πλέει σε ελληνικά νερά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, κάνοντας μάλιστα πανηγυρική εμφάνιση στον Πειραιά, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου.

Με τις εξελίξεις να γίνονται πλέον απρόβλεπτες σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο στην εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνουν τη στρατιωτική συνεργασία με χώρες – «κλειδιά».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ