Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι βαριές κουβέντες Μπάιντεν δυναμιτίζουν το κλίμα – Οι κίνδυνοι


Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τον Βλαντιμίρ Πούτιν

«Φωτιά» στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης που καταβάλλεται από όλο τον πλανήτη προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία έβαλε από το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας τον όρο «εγκληματίας πολέμου» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωση που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του Κρεμλίνου.

Εντύπωση έκανε, μάλιστα, το γεγονός ότι όταν ρωτήθηκε αρχικά για το αν ισχύει ο χαρακτηρισμός αυτός για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Τζο Μπάιντεν αρχικά απάντησε «όχι», για να επιστρέψει δευτερόλεπτα αργότερα και να απαντήσει – «από καρδιάς» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου – καταφατικά στο ερώτημα αυτό.

Όπως παρατηρεί το BBC με την κίνηση του αυτή ο Τζο Μπάιντεν «έκαψε» άλλη μια γέφυρα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, των υπερδυνάμεων και ισχυρότερων πυρηνικών «παιχτών» του πλανήτη.

Σχολιάζοντας τη «ρητορική κατεδάφιση» από τον Τζο Μπάιντεν το BBC αναφέρει ότι «ακόμα και να υπήρχε μια εσωτερική συζήτηση στον Λευκό Οίκο για το πώς θα έπρεπε να χειριστούν την αυξανόμενη πίεση να καταδικάσει με αυτόν τον τρόπο τον Πούτιν, ο πρόεδρο τα παρέκαμψε όλα».

«Αυτή η εξέλιξη θα κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του να συνεργαστούν με τους Ρώσους προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος. Κάθε προσπάθεια συναίνεσης ή συμφωνίας μετά από διαπραγμάτευση, όπως και κάθε θέμα πάντα θα φέρει μαζί του το εξής: Πώς μπορείς να συνεργαστείς με έναν εγκληματία;» σχολιάζει το βρετανικό μέσο.

«Ενδεχομένως ο κ. Μπάιντεν με το σχόλιο του απλά αναγνώριζε τη νέα πραγματικότητα, ότι, δηλαδή, η παγκόσμια πολιτική τάξη έχει ανατραπεί και δεν υπάρχει σημείο επιστροφής στο σημείο έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία» καταλήγει το BBC στο σχόλιό του.

Δεν θα πρέπει, επίσης, να περάσει απαρατήρητο ότι η όξυνση της ρητορικής του Αμερικανού προέδρου σημειώθηκε την ίδια ημέρα κατά την οποία διέρρευσε ένα πρώτο σχέδιο συμφωνίας, όταν έγινε αναφορά για το ενδεχόμενο καθεστώς ουδετερότητας, όταν, δηλαδή, έχουν γίνει κάποιες, έστω ρητορικές, κινήσεις με κατεύθυνση την αποκλιμάκωση.

Mόσχα: Συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μόνο επισφράγιση συμφωνίας

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν εμπόδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά μια τέτοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ