Γάμος: Γίνεται πιο ευτυχισμένος με το πέρασμα του χρόνου

Κανείς δεν θέλει ένα γάμο με γκρίνια, με τσακωμούς και με ένταση. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι γάμοι ήρεμοι και ευτυχισμένοι. Πάντως, καλό είναι να κάνετε λίγο υπομονή γιατί ο γάμος γίνεται ολοένα και πιο ευτυχισμένος όσο περνάνε τα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μπέρκλει στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν ζευγάρια που ήταν παντρεμένα από 15 έως 35 χρόνια. Η ηλικία τους ήταν είτε 40-50 είτε 60-70 ετών. Κάθε ζευγάρι μελετήθηκε σε τρεις συνεδρίες, καθεμία εκ των οποίων απείχε 5 ή 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, τα ζευγάρια περνούσαν 15 λεπτά συζητήσεων για ένα θέμα που προκαλούσε διαφωνία μεταξύ τους μέσα στο γάμο.

Η ομιλία και η ακρόασή τους αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις εκφράσεις του προσώπου τους, τη γλώσσα του σώματος, το λεκτικό περιεχόμενο και τον τόνο της φωνής. Τα συναισθήματα που μπήκανε σε κατηγορίες ήτανε ο θυμός, η περιφρόνηση, η αηδία, η άμυνα, ο φόβος, η ένταση, το ενδιαφέρον, η τρυφερότητα, το χιούμορ, ο ενθουσιασμός και η εκτίμηση. Η έρευνα έδειξε ότι, με το πέρασμα των χρόνων, αυξάνονταν οι θετικές συμπεριφορές, όπως το χιούμορ και η τρυφερότητα ενώ μειώνονταν οι αρνητικές στάσεις, όπως η άμυνα και ο θυμός.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ρόμπερτ Λέβενσον και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως ο διαπληκτισμός μειώνεται όσο περισσότερο ένα ζευγάρι παραμένει παντρεμένο και αντικαθίσταται από το χιούμορ και την κατανόηση, σύμφωνα με επιστήμονες. Οι καυγάδες που είναι συνηθισμένοι στην αρχή ή τη μέση του γάμου, όταν έρχονται τα παιδιά και όταν τα οικονομικά προκαλούν άγχος, είναι μόνο προσωρινοί. Όσο μεγαλώνουν, αστειεύονται και δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση, επιτρέποντας περισσότερο τη συγχώρεση στη σχέση. Τα νέα ευρήματα καταρρίπτουν τα στερεότυπα για τα ηλικιωμένα ζευγάρια που μαλώνουν συνεχώς.

Οι γυναίκες ήταν πιο εκφραστικές συναισθηματικά από τους συζύγους τους, που έτειναν να είναι λιγότερο τρυφεροί και περισσότερο κυριαρχικοί, αλλά αυτό δεν δημιουργούσε προβλήματα στη συνολική θετική στάση. Όπως είπε ο Λέβενσον «τα ευρήματά μας έριξαν φως σε ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της τρίτης ηλικίας. Ο γάμος κάνει καλό στην ψυχική υγεία και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης, παρά τις απώλειες που βιώνουν. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία των οικείων σχέσεων αλλά και τα πιθανά οφέλη στην υγεία. Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι, όσο μεγαλώνουν, κάνουν περισσότερο focus στα θετικά πράγματα της ζωής».

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here