3 σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις αλλεργία σε κάποιο φαγητό


Αν ήσουν ένα από τα παιδιά που πέρασες την παιδική σου ηλικία χωρίς τροφική αλλεργία, μάλλον φαντάζεσαι πως είσαι «ασφαλής» τώρα που είσαι ενήλικας. Παρόλο που οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες αρχίζουν από την παιδική ηλικία, δεν είναι ασυνήθιστο για τους ενήλικες να αντιδρούν ξαφνικά σε ένα φαγητό που έτρωγαν πριν χωρίς προβλήματα. Μία πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το 15% των ανθρώπων με τροφικές αλλεργίες τις αναπτύσσουν για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 18 και 86 ετών. Παρακάτω θα δεις τρία σημάδια που αποδεικνύουν πως είσαι αλλεργική σε κάποιο φαγητό.

#1. Φτέρνισμα και συμφόρηση

Μπορεί να νομίζεις πως πρόκειται για κάποιο κρύωμα που σε περιβάλλει, αλλά το φτέρνισμα, η μύτη που τρέχει και η ρινική συμφόρηση, που εμφανίζονται αφού φας κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, είναι σίγουρα σημάδι τροφικής αλλεργίας. Ο λόγος είναι απλός και εμφανής: η ισταμίνη απελευθερώνεται στην αναπνευστική οδό και μπορεί επίσης να διογκωθεί η γλώσσα σου.

#2. Φαγούρα στο στόμα και στον λαιμό

Το λεγόμενο «σύμπτωμα αλλεργίας από το στόμα» συμβαίνει όταν κάποιος που είναι αλλεργικός στη γύρη τρώει φρούτα ή λαχανικά που περιέχουν παρόμοιες πρωτεΐνες. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τροφικής αλλεργίας για ενήλικες και τα συμπτώματα τείνουν να περιορίζονται στο στόμα και στο λαιμό. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη σημύδας μπορεί να αναπτύξουν αντιδράσεις σε μια σχετική ομάδα καρπών με κέλυφος και φρούτα, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα μήλα και τα φρούτα. Εκείνοι που είναι αλλεργικοί στην αμβροσία συχνά έχουν πρόβλημα με τα πεπόνια και τις μπανάνες. Τα συμπτώματα είναι γενικά ήπιας μορφής, εμφανίζονται συνήθως αμέσως μετά το φαγητό των ωμών φρούτων ή λαχανικών. Τα καλά νέα είναι ότι το ίδιο φαγητό είναι συνήθως καλό να φαγωθεί όταν μαγειρεύεται επειδή η θερμότητα διαλύει τις προβληματικές πρωτεΐνες.

#3. Αναφυλακτικό σοκ

Η πιο σοβαρή εκδήλωση τροφικής αλλεργίας είναι το αναφυλακτικό σοκ, που είναι μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση και απαιτεί επείγουσα θεραπεία. Η αναφυλαξία είναι ένας συνδυασμός συμπτωμάτων που περιλαμβάνει διαφορετικά συστήματα σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών και γαστρεντερικών οδών, του δέρματος και του καρδιαγγειακού συστήματος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο του λαιμού ή / και της γλώσσας, πολύ γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιακή ανακοπή. Εάν έχεις κάποιο από αυτά, ζήτα αμέσως βοήθεια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ