Ουκρανία: Τι θέλει ο Πούτιν για να καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν εξέθεσε τις απαιτήσεις του για να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα απο τη γειτονική χώρα, σε πρόσφατο τηλεφώνημά του με τον Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΒC

Η Τουρκία επιχείρησε να είναι ο ενδιάμεσος με τη Ρωσία και την Ουκρανία – και αυτό φαίνεται να απέδωσε καρπούς, γράφει το BBC. Το απόγευμα της Πέμπτης (18/3) , ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του είπε ποιες ήταν οι ακριβείς απαιτήσεις της Ρωσίας για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία.

Μέσα σε μισή ώρα από το τέλος του τηλεφωνήματος, το BBC πήρε συνέντευξη από τον κορυφαίο σύμβουλο και εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, μέρος της μικρής ομάδας αξιωματούχων που άκουσαν την κλήση. Οι ρωσικές απαιτήσεις χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα πρώτα τέσσερα αιτήματα, σύμφωνα με τον Καλίν δεν είναι πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να ικανοποιηθούν.

Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή από την Ουκρανία ότι πρέπει να είναι ουδέτερη και να μην υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να το έχει ήδη παραδεχτεί.

Η Ουκρανία θα πρέπει επίσης να υποβληθεί σε διαδικασία αφοπλισμού για να διασφαλίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία, θα πρέπει να προστατεύσει τη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία και να προχωρήσει στη λεγόμενη αποναζιστικοποίηση.

Αυτό είναι βαθιά προσβλητικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος είναι ο ίδιος Εβραίος και μερικοί από τους συγγενείς του οποίου πέθαναν στο Ολοκαύτωμα, αλλά η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι θα είναι αρκετά εύκολο να το δεχτεί. Ίσως θα είναι αρκετό για την Ουκρανία να καταδικάσει όλες τις μορφές νεοναζισμού και να υποσχεθεί ότι θα τις καταπολεμήσει.

Η δεύτερη κατηγορία συγκεντρώνει περισσότερες δυσκολίες και στο τηλεφώνημά του ο Πούτιν είπε ότι θα χρειαστούν πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεις μεταξύ του ίδιου και του προέδρου Ζελένσκι προτού επιτευχθεί συμφωνία σε αυτά τα σημεία. Ο Ζελένσκι έχει ήδη πει ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο και να διαπραγματευτεί μαζί του.

Ο Καλίν ήταν ότερο συγκεκριμένος για αυτά τα ζητήματα, λέγοντας απλώς ότι αφορούσαν το καθεστώς του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, τμήματα του οποίου έχουν ήδη αποχωριστεί από την Ουκρανία και τόνισε τη ρωσικότητα τους, και το καθεστώς της Κριμαίας.

Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, η Ρωσία είπε θα απαιτήσει από την ουκρανική κυβέρνηση να παραχωρήσει εδάφη στην ανατολική Ουκρανία. Το 2014 έγιναν δημοψηφίσματα για την ανεξαρτησία στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Οι αποσχιστές ηγέτες ανακοίνωσαν πως η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε ψηφίσει υπέρ.

Στις 24 Μαΐου, οι δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης τους σε μια συνομοσπονδία με το όνομα Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Νέας Ρωσίας. Η άλλη υπόθεση είναι ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από την Ουκρανία να αποδεχθεί επισήμως ότι η Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014, ανήκει όντως στη Ρωσία.

Μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να πάρει πολύ χρόνο για να διευθετηθεί, ακόμα κι αν μια κατάπαυση του πυρός σταματήσει την αιματοχυσία στο μεταξύ. Η Ουκρανία έχει δοκιμαστεί σκληρά τις τελευταίες εβδομάδες και η ανοικοδόμηση των πόλεων που η Ρωσία κατέστρεψε θα πάρει πολύ χρόνο. Το ίδιο και η μετεγκατάσταση των εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Ο Καλίν, απαντώντας στις φήμες που θέλουν τον Πούτιν άρρωστο, ή ψυχικά ανισόρροπος είπε οτι ο Ρώσος πρόεδρος αντιθέτως ήταν σαφής και περιεκτικός σε όλα όσα είπε.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ