Πόλεμος Ουκρανία: Έριξαν υπερηχητικούς πυραύλους οι Ρώσοι – Αυτά είναι τα «στιλέτα» του Πούτιν


Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι – Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) ή «στιλέτο» προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει τις εν λόγω ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο.

Τι είναι τα «στιλέτα» του Πούτιν

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο – όπως τονίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Δύσης.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, με βάση τις προδιαγραφές τους, έχουν εμβέλεια 1.250 μιλίων, μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, ενώ μπορούν να εκτοξευθεί από βομβαρδιστικά Tu-22M3 ή αναχαιτιστικά MiG-31K.

Στην παρουσίαση του συγκεκριμένου πυραύλου, το 2018, ο Βλαντιμίρ Πούτιν το είχε χαρακτηρίσει σαν «ιδανικό όπλο», το οποίο έχει ταχύτητα 10 φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου και μπορεί να υπερνικήσει τα συστήματα αεράμυνας.

Μπορεί να χτυπήσει στατικούς και κινητούς στόχους, όπως αεροπλανοφόρα. Μέσα σε δευτερόλεπτα από την εκτόξευση, ο πύραυλος επιταχύνει σε υπερηχητική ταχύτητα και εκτελεί ελιγμούς σε όλα τα στάδια της πτήσης για να αποφεύγει την αντιπυραυλική άμυνα του εχθρού.

Η υψηλή ταχύτητα του Kinzhal πιθανότατα του δίνει πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά διείσδυσης στόχου από τους ελαφρύτερους υποηχητικούς πυραύλους κρουζ, όπως ο Tomahawk . Οντας τρεις φορές πιο βαρύς και σχεδόν δώδεκα φορές πιο γρήγορος από τον Tomahawk, ο Kinzhal έχει πάνω από 432 φορές την κινητική ενέργεια ενός πυραύλου Tomahawk.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ