Κύπρος: Γεμάτες οι φυλακές – Κρατούμενες κοιμούνται στο πάτωμα


Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις πτέρυγες των Κεντρικών Φυλακών της Κύπρου και κυρίως σ’ αυτήν που διαμένουν γυναίκες κρατούμενες.

Λόγω του υπερπληθυσμού και της έλλειψης κρεβατιών, κρατούμενες αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα.

Οι σοκαριστικές εικόνες που αντικρίζει κάποιος στην πτέρυγα των γυναικών, εκτός από το γεγονός ότι είναι πρωτόγνωρες, δεν τιμούν τη χώρα η οποία είναι σήμερα η πρώτη στην ΕΕ από πλευράς υπερπληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από συγγενείς κρατουμένων, το πρόβλημα επιδεινώθηκε λόγω των αυξημένων εισδοχών στις φυλακές γυναικών από χώρες της Αφρικής που καταδικάζονται σε φυλάκιση γιατί προσπάθησαν να ταξιδέψουν εκτός Κύπρου με έγγραφα που ανήκαν σε άλλους. Αυτή τη στιγμή κρατούνται στις Κεντρικές Φυλακές 90 γυναίκες, από τις οποίες οι 65 προέρχονται από το Κονγκό και καταδικάστηκαν από πέντε μέχρι 10 μήνες για αδικήματα που θα μπορούσε να τιμωρηθούν με διοικητικό πρόστιμο, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Λόγω της κατάστασης αυτής, έχουν γεμίσει τα κελιά της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών, με αποτέλεσμα η διεύθυνση να αναγκαστεί να βάλει στρώματα στο πάτωμα και ορισμένες κρατούμενες να κοιμούνται εκεί.

Η κατάσταση περιγράφεται ως απαράδεκτη και όπως μεταφέρεται από συγγενείς φυλακισμένων, δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες μέρες να τοποθετούνται στρώματα και στους διαδρόμους της πτέρυγας, όχι μόνο μέσα στα κελιά.

Επίσης, τα στρώματα που είχαν στη διάθεσή τους ως εφεδρικά οι φυλακές έχουν εξαντληθεί, λόγω γενικά του προβλήματος του υπερπληθυσμού, με αποτέλεσμα να βγουν σε προσφορές για την προμήθεια νέων.

Από νομικούς που εκπροσωπούν κρατούμενες μάς αναφέρθηκε ότι με την κατάσταση που επικρατεί τώρα στις φυλακές, σίγουρα υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και των συστάσεων της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) που απαγορεύει αυστηρά οι κρατούμενοι να κοιμούνται στο πάτωμα.

Απελπιστική φαίνεται επίσης να είναι και η κατάσταση με τις πτέρυγες των ανδρών κρατουμένων, αφού χώροι υγιεινής σε πτέρυγα έχουν μετατραπεί σε δωμάτιο όπου κοιμούνται κρατούμενοι. Επίσης, οι χώροι υγιεινής που ανακαινίστηκαν πέρσι, χρειάζονται άμεσα εκ νέου ανακαίνιση λόγω υπερβολικής χρήσης, συνεπεία του υπερπληθυσμού. Όπως επίσης αναφέρθηκε, κελιά όπου έπρεπε να κοιμούνται ένας ή δύο κρατούμενοι, τώρα κοιμούνται τρεις και το επόμενο στάδιο, αν συνεχιστούν οι φυλακίσεις παράνομων αλλοδαπών, είναι, όπως τους αναφέρθηκε, να κλείσει το θέατρο της φυλακής και να μετατραπεί σε πτέρυγα.

Σημειώνεται ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εναντίον των αλλοδαπών που διαπράττουν αδικήματα που αφορούν στη μετανάστευση, λαμβάνονται διοικητικά μέτρα και όχι ποινικά.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ