Πόλεμος στην Ουκρανία: «Πάγωσαν» καταθέσεις Ρώσων επιχειρηματιών στην Κύπρο


Πόλεμος στην Ουκρανία: Καταθέσεις Ρώσων σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που βρίσκονται υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB) έχουν «παγώσει».

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πλήρης συμμετοχή της Κύπρου στις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος Ρώσων επιχειρηματιών.

Τα κεφάλαιά τους, δηλαδή, έχουν δεσμευτεί και δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν.

Οι επηρεαζόμενοι είναι άτομα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας που έχουν συνδεθεί με τη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σχετίζονται με την κυβέρνηση Πούτιν.

Ανώτερος τραπεζικός αξιωματούχος που μίλησε στον «ΠΟΛΙΤΗ» έκανε λόγο για τουλάχιστον οκτώ Ρώσους επιχειρηματίες, «οι λογαριασμοί των οποίων έχουν μπλοκαριστεί από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν δεσμεύτηκαν ιδιαίτερα μεγάλα κεφάλαια», εξηγώντας πως «τα προηγούμενα χρόνια, σταδιακά, αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες είχαν μεταφέρει υψηλά ποσά εκτός Κύπρου».

Οι κυπριακοί τραπεζικοί οργανισμοί προχώρησαν σε σχετικές ενέργειες στη βάση αποφάσεων του συμβουλίου των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου (2022). Αυτή ήταν και η μοναδική οδός από τους αξιωματούχους των τραπεζών, από τη στιγμή, άλλωστε, που υπόκεινται σε σχετικό έλεγχο. Με άλλα λόγια, θα κινδύνευαν άμεσα με ανάλογες κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσής τους με τα μέτρα που λήφθηκαν.

Και ακίνητη περιουσία

Ταυτόχρονα, αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας εξετάζουν τα ονόματα των Ρώσων επιχειρηματιών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, προκειμένου να εντοπίσουν τα ακίνητά τους επί κυπριακού εδάφους.

Απώτερος στόχος, ασφαλώς, είναι αυτή η ακίνητη περιουσία να δεσμευτεί, όπως ήδη έχει γίνει και σε άλλα κράτημέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι η διαδικασία για δέσμευση οικιστικών μονάδων και τεμαχίων γης προχωρά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί. Όχι γιατί δεν υπάρχει βούληση, αλλά επειδή έχουν παρουσιαστεί διαδικαστικά ζητήματα.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι τόσο εύκολο να βγάλει άκρη το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα εγγεγραμμένων στην Κύπρο εταιρειών και τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ποινικό αδίκημα

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η μη συμμόρφωση στις διεθνείς κυρώσεις συνεπάγεται ποινικό αδίκημα. Από το 2016 υπάρχει πρόνοια στην εθνική νομολογία για την υλοποίηση αποφάσεων που λαμβάνονται για κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το Νόμο του 2016 (58(I)/2016), περί Εφαρμογής των Διατάξεων των Ψηφισμάτων ή Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Κυρώσεις) και των Αποφάσεων και Κανονισμών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Περιοριστικά Μέτρα).

Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική νομολογία, οποιοδήποτε πρόσωπο παραβαίνει οποιαδήποτε από τις διατάξεις των ψηφισμάτων για κυρώσεις αντιμετωπίζει κατηγορίες οι οποίες σε περίπτωση καταδίκης επισύρουν μέχρι και φυλάκιση δυο ετών και χρηματική ποινή ύψους €100.000. Εξάλλου, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες, σε περιπτώσεις καταδικαστικής απόφασης σε βάρος νομικών προσώπων (εταιρείες) επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και €300.000.

Το μεγάλο ερώτημα

Για την ώρα αιωρείται ένα μεγάλο ερώτημα που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων επιχειρηματιών ή/και ολιγαρχών. Το «πάγωμά» τους δεν συνεπάγεται δήμευση. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν αυθαίρετο.

Υπό την ευθύνη του ΥΠΟΙΚ

Η όλη διαδικασία για τήρηση των περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει τεθεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο έχει οριστεί ως η αρμόδια αρχή για την τήρησή τους και στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 14 του περασμένου Μαρτίου το υπουργείο έχει προβεί σε ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία ήδη επιλαμβάνεται του συντονισμού και των διαδικασιών για εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων. Συγκεκριμένα, δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε οικονομικούς φορείς που χρειάζονται καθοδήγηση. Σ’ αυτήν την ομάδα εργασίας συμμετέχουν αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα της πολιτείας, όπως η Νομική Υπηρεσία, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, αλλά και αξιωματούχοι και στελέχη υπηρεσιών των Υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Ενέργειας.

Η εν λόγω ομάδα μεριμνά για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των σχετικών Κανονισμών της ΕΕ, μεσολαβώντας για την παροχή διευκρινήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα κυρώσεων.

Την ίδια στιγμή λειτουργούν δύο άλλες επιτροπές υπό την προεδρία του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες παρέχουν, μεταξύ άλλων, νομικές γνωματεύσεις και συμβουλές σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Κυρώσεων (ΣΕΟΚ) και τη Μονάδα Επιβολής Κυρώσεων (ΜΕΚ).

Η μεν πρώτη εξετάζει αιτήματα από πιστωτικά ιδρύματα για πελάτες τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία αν και συμπεριλαμβάνονται στις κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, μπορούν υπό όρους (βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού) να χρησιμοποιήσουν κάποια κεφάλαια.

Η δε Μονάδα Επιβολής Κυρώσεων εξετάζει αιτήματα τα οποία υποβάλλονται από ενδιαφερόμενα πρόσωπα (Κύπριοι πολίτες, κυπριακές εταιρείες, δικηγορικά/ελεγκτικά γραφεία, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) αναφορικά με εξουσιοδοτήσεις/εγκρίσεις που προβλέπονται από τα σχετικά Ψηφίσματα του ΣΑ/ΟΗΕ και τους Κανονισμούς της ΕΕ και που άπτονται χρηματοπιστωτικών θεμάτων.

Δεν έχει ρόλο η ΜΟΚΑΣ

Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, παρά τη λανθασμένη επικρατούσα άποψη, δεν έχει καμία ανάμειξη με το θέμα των διεθνών κυρώσεων και την τήρησή τους. Η ΜΟΚΑΣ έχει ως αποστολή τη διερεύνηση κυρίως οικονομικής φύσεως αδικημάτων, όπως απάτες με μεγάλα χρηματικά ποσά. Σ’ αυτό το πλαίσιο διερευνά και εξετάζει συναφείς υποθέσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι Ρώσοι επιχειρηματίες στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις δεν είναι αντιμέτωποι με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Οι κυρώσεις αποτελούν διοικητικής φύσεως μέτρα.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ OCCRP ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΓΙΣΤΑΝΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

1,25 δις δολάρια έχει ο Αμπράμοβιτς στην Κύπρο

Περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατοντάδων εκατομμυριών δολαρίων έχουν Ρώσοι ολιγάρχες τους οποίους έπιασαν τα βόλια των διεθνών κυρώσεων, που επιβλήθηκαν μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τα όσα αποκάλυψε προχθές το OCCRP, το διεθνές δίκτυο συνεργασίας μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και ερευνητών.

Σύμφωνα με την έρευνα, τουλάχιστον δύο ολιγάρχες διεθνούς φήμης έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο. Ο λόγος για τον ευρέως γνωστό, λόγω της ενασχόλησής του με το αγγλικό ποδόσφαιρο και την Τσέλσι, Ρομάν Αμπραμόβιτς και τον αμφιλεγόμενο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος υπήρξε κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου.

Ο Αμπράμοβιτς παρουσιάζεται ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες, με περιουσιακά στοιχεία που υπολογίζονται στο 1,25 δις δολάρια.

Πλουραλισμός παρατηρείται σε ό,τι αφορά τα… κυπριακά περιουσιακά στοιχεία του Όλεγκ Ντεριπάσκα. Ο τελευταίος παρουσιάζεται από το κονσόρτσιουμ OCCRP ως κάτοχος εξαθέσιου ελικοπτέρου, δύο μεγάλων διαστάσεων σκαφών αναψυχής, μίας έπαυλης και πολυτελών γραφείων στη Λεμεσό.

ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Το προφίλ του σύμφωνα με το OCCRP

Δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ολιγάρχης
Τα γνωστοποιημένα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια
Λόγοι για τους οποίους του επιβλήθηκαν κυρώσεις: Δυνατός παίκτης στη Ρωσία από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο ολιγάρχης είναι πρώην μέλος της Βουλής και ήταν κυβερνήτης της περιοχής Τσουκότκα από το 2000 μέχρι και το 2008. Ως ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, έκανε την περιουσία του αγοράζοντας εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου ιδιωτικοποιήσεων μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πριν του επιβληθούν κυρώσεις η περιουσία του υπολογιζόταν στα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι γνωστότερος διεθνώς ως ιδιοκτήτης της Τσέλσι, τις μετοχές της οποίας ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είναι κοντά στον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την κυβέρνησή του.

Επενδύσεις στην Κύπρο

Όπως είχε γράψει ο «Π» στις 13/03, δημοσιεύματα την περασμένη δεκαετία τον έφεραν να έχει καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και άλλες επενδύσεις στο νησί μας. Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν τότε ότι λόγω του χαμηλού φορολογικού συντελεστή στην Κύπρο, Ρώσοι κροίσοι έφερναν με ιδιωτικά τζετ τα χρήματά τους και τα κατέθεταν σε τράπεζες. Επωφελούνταν των επιτοκίων και τα επανεπένδυαν στη Ρωσία αποφεύγοντας τη διπλή φορολογία. Θυμίζουμε ότι το γερμανικό περιοδικό Spiegel έκανε λόγο τότε για εξαγωγή 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία.

Προσέθετε ότι μεγάλο μέρος του ποσού είχε καταλήξει στην Κύπρο. Μάλιστα, στη λίστα με τις ρωσικές καταθέσεις σε τράπεζες του νησιού φερόταν να φιγουράρει πρώτο το όνομα του Αμπράμοβιτς. Ο τελευταίος φερόταν να ελέγχει την Evraz μέσω της εγγεγραμμένης στην Κύπρο LANEBROOK LIMITED. Η εν λόγω εταιρεία έχει ως ημερομηνία εγγραφής της στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου την 16η Μαρτίου του 2006, ενώ είναι ενεργή.

Περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο σύμφωνα με το OCCRP

Ervington Investments Limited
Αξία: $352.000.000

Τοποθεσία: Κύπρος

Ιδιοκτησία: Η Ervington είναι καταχωρημένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου κι ανήκε στην εγγεγραμμένη στις Παρθένες Νήσους Norma Investments Limited (BVI), που με τη σειρά της ανήκε εξ ολοκλήρου στον Ρομάν Αμπράμοβιτς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2020. Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, την ημέρα που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, η Norma μετέφερε την ιδιοκτησία της Ervington στη Heathville Investments Limited. Η Heathville ανήκει εξ ολοκλήρου στον Εουγκέν Τενεμπάουμ, που διατείνεται πως είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αμπράμοβιτς, ενώ ήταν διευθυντής στις εταιρείες του τελευταίου Millhouse Capital, Evraz και Chelsea FC.

Ο Τενεμπάουμ είπε στο OCCRP ότι η Norma Investments προηγουμένως ανήκε σε μία επενδυτική οντότητα (trust) της οποίας ήταν δικαιούχοι μέλη της οικογένειας Αμπράμοβιτς, αλλά ο νέος του ιδιοκτήτης είναι ο Νταβίντ Νταβίντοβιτς. Μερικά MME έχουν αναφέρει ότι ο Νταβίντοβιτς είναι στενός συνεργάτης του Αμπράμοβιτς.

HF Trust
Αξία: $893.000.000

Τοποθεσία: Κύπρος

Ιδιοκτησία: Ο Αμπράμοβιτς δεν αναφέρεται στα χαρτιά εγγραφής της HF Trust, αλλά ο αμερικανικός οργανισμός εποπτείας, FinCEN, επικαλείται νομικό έγγραφο του 2016 που δείχνει ότι είναι ο μοναδικός δικαιούχος. «Πρόσφατες πληροφορίες για την ιδιοκτησία δεν είναι διαθέσιμες», σύμφωνα με το OCCRP.

ΟΛΕΓΚ ΝΤΕΡΙΠΑΣΚΑ

Το προφίλ του σύμφωνα με το OCCRP

Δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ολιγάρχης
Με βάση τα γνωστά περιουσιακά στοιχεία έχει περιουσία που αγγίζει, τουλάχιστον, τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια (5.708.521.772)
Λόγοι για τους οποίους του επιβλήθηκαν κυρώσεις: Σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν το 2006, ο μεγιστάνας του αλουμινίου και μακροχρόνιος σύμμαχος του Ρώσου Πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «λίγο ή πολύ μόνιμο γρανάζι» στα ταξίδια του Προέδρου στο εξωτερικό και ένας από τους λίγους ολιγάρχες με τους οποίους ο Πούτιν συναντιόταν σε τακτική βάση. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ακόμη ότι ξέπλενε χρήματα για λογαριασμό του Προέδρου. Ως επιχειρηματικός εταίρος και πελάτης του Αμερικανού πολιτικού «λομπίστα» Πολ Μάναφορντ, για χρόνια κατηγορείτο ότι είχε δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Όταν του επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018, οι αρχές των ΗΠΑ είπαν ότι είχε κατηγορηθεί πως απειλούσε τις ζωές εταιρικών αντιπάλων, δωροδοκώντας Ρώσο αξιωματούχο και διατάζοντας τον φόνο επιχειρηματία. Η εκπρόσωπος Τύπου του Ντεριπάσκα είπε στο OCCRP ότι ποτέ δεν είχε αναμειχθεί σε οποιαδήποτε παράνομη μηχανορραφία, ότι τα περιουσιακά του στοιχεία αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο και ότι είχε πέσει θύμα ενός κυνηγιού μαγισσών καθοδηγούμενο πλήρως από πολιτικά κίνητρα.
Πρόσωπα με τα οποία συνδεόταν: Πολίνα Γιουμάσεβα (πρώην σύζυγος), Πάβελ Εζούμποφ (συνεργάτης).

Κυπριακή υπηκοότητα

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του «Π» στις 13/03, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα το 2017. Ωστόσο, το σκηνικό σε σχέση με την πολιτογράφησή του ανατράπηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας μας τον Απρίλιο του 2020, υπήρχε σε εξέλιξη οργιώδες παρασκήνιο σε σχέση με την υπόθεσή του. Το όνομα του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του «μπαινόβγαιναν» σε λίστα που εξεταζόταν και περιλάμβανε άτομα από τα οποία θα αφαιρείτο η υπηκοότητα…

Η περιουσία του Ντεριπάσκα, που χώρισε με την Πολίνα Γιουμάσεβα το 2018, υπολογιζόταν στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Βέβαια, φέρεται να είχε κόστος μετά τις αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018. Γράφτηκε ότι απώλεσε περίπου 4 δισ. δολάρια. Διεθνή ΜΜΕ το καλοκαίρι του ίδιου έτους έγραφαν ότι ο Ντεριπάσκα σκεφτόταν να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του (RUSAL – κολοσσός αλουμινίου) στην Κύπρο. Πάντως, στον Έφορο Εταιρειών υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες και φέρουν την ονομασία «Rusal»… Ο Ντεριπάσκα, που είχε λάβει το κυπριακό του διαβατήριο κατά το 2017, συνεχίζει να διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ. Στις 18 Οκτωβρίου του 2021 το FBI έκανε επιδρομή σε δύο επαύλεις του στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο σύμφωνα με το OCCRP

6-seater Eurocopter 2005-EC 135T2
Αξία: $34.000.000

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: KEFOUJIN LIMITED (Ως αξιωματούχοι της παρουσιάζονται: LOVE GERALD NEBOUE HADJICHARALAMBOUS, LAWRENCE PELIGNE JOTSO)

Clio Superyacht
Άγνωστης αξίας

Εδρεύει στην Αδριατική, στα Νησιά Κέιμαν και την Κύπρο

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: Η κυπριακή Waleforce Yachting Limited, η οποία έχει ως μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εταιρεία Tangril Entities Limited (έχει μετονομαστεί πλέον σε Avante Management Corp).

Η Tangril/Avante ανήκει στον Ντεριπάσκα.

Σκάφος Πολυτελείας (Sputnik superyacht)
Άγνωστης αξίας

Εδρεύει στην Αδριατική, στα Νησιά Κέιμαν και την Κύπρο

Ιδιοκτήτρια εταιρεία: Η κυπριακή Waleforce Yachting Limited, η οποία έχει ως μέτοχο την εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους εταιρεία Tangril Entities Limited (έχει μετονομαστεί πλέον σε Avante Management Corp).

Η Tangril/Avante ανήκει στον Ντεριπάσκα.

Το Sputnik είναι ένα υποστηρικτικό σκάφος 60 μέτρων με ελικοδρόμιο και ντίσκο.

Έπαυλη στην Κύπρο
Αξία: $650.000

Τοποθεσία: Πάφος

Ιδιοκτησία: Αποκτήθηκε το 2016 στο πλαίσιο αίτησης του Ντεριπάσκα για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας

Γραφεία στην Κύπρο
Αξία: $3.000.000

Τοποθεσία Λεμεσός

Ιδιοκτησία: Αποκτήθηκε το 2016 στο πλαίσιο αίτησης του Ντεριπάσκα για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας. Ανήκε στην εταιρεία Akriti Holdings Limited.

ΑΛΙΣΕΡ ΟΥΣΜΑΝΟΦ

Έπαυλη του Άλισερ Ουσμάνοφ που εκτιμάται στα 40.500.000 δολάρια στη Νοτιοανατολική Αγγλία («Sutton Place Estate»), παρουσιάζεται να ανήκει στον Άλισερ Ουσμάνοφ, σύμφωνα με την έρευνα του OCCRP. Η έπαυλη εμφανίζεται να αποτελεί περιουσιακό στοιχείο δύο εγγεγραμμένων στην Κύπρο εταιρειών. Πρόκειται για την Delesius Investments Ltd και την Bacerius Investments Ltd.

Ο Ουσμάνοφ είναι Ρώσος γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν. Τα περιουσιακά του στοιχεία (ακίνητα κ.λπ.) του 68χρονου δισεκατομμυριούχου έχουν αξία $3.388.096.500.

Έκανε την περιουσία του μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ασχολούμενος με ορυκτά, μέταλλα και επενδύσεις. Το 2018 πώλησε τις μετοχές που είχε στην Άρσεναλ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ