Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Κίεβο – Ισχυρή έκρηξη σε δεξαμενές καυσίμων


Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να σφυροκοπούν το Κίεβο – Ισχυρή έκρηξη σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο

Μία ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Κίεβο το Βράδυ της Πέμπτης σε δεξαμενές καυσίμων όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Ρώσοι φαίνεται να «χτύπησαν» μία από τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη φώτισε τον ουρανό του Κιέβου, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

Νωρίτερα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της κατάφεραν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Κίεβο.

«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Στο μεταξύ νωρίτερα την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο, με τις μάχες να συνεχίζονται καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν επικαλέστηκε κάποια αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό , ενώ ανέφερε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

Στους 15.800 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί στην ουκρανική μάχη, σύμφωνα με το Κίεβο

Ισχυρά πλήγματα φέρεται να έχουν καταφέρει οι Ουκαρνοί στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες φτάνουν τους 15.800, τα αεροσκάφη που έχουν καταστραφεί φτάνουν τα 108, τα ελικόπτερα τα 124, τα τεθωρακισμένα τα 530, 72 ντεπόζιτα, 50 επιχειρησιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 16 ρωσικά θερμικά, 1.597 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 280 πυροβολικά συστήματα, 82 πυραυλικά σσυτήματα Μ270, 1.033 οχήματα, τέσσερα πλοία, 47 αντιαεροπορικά πολεμικά συστήματα.

ΝΑΤΟ: Πάνω από 40.000 στρατιώτες έχει χάσει ο Πούτιν

Σύμφωνα με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ ο Πούτιν έως τώρα έχει χάσει πάνω από 40.000 στρατιώτες, που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος του ¼ της συνολικής δύναμης που απέστειλε πριν δόση εντολή για την επέμβαση στην Ουκρανία.

Παρατηρητές και ειδικοί διαμηνύουν ότι οι απώλειες της ρωσικής πλευράς κινδυνεύουν να καταστήσουν αναποτελεσματικά ολόκληρα τμήματα του ρωσικού στρατού και αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν στο πεδίο της μάχης γιατί τα στρατεύματά τους θα είναι ευάλωτα απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρωσικές επιθέσεις έχουν σταματήσει σχεδόν σε όλα τα μέτωπα εδώ και ημέρες, με το Πεντάγωνο να λέει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι στρατηγοί της Ουκρανίας – οι οποίοι είναι έμπειροι στην άμυνα – αλλάζουν τακτική και προχωρούν στην επίθεση καθώς είναι «σε θέση και πρόθυμοι να πάρουν πίσω εδάφη» που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Ανταλλαγή αιχμάλωτων στρατιωτών και ναυτικών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ρώσοι και Ουκρανοί προχώρησαν σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως ανέφεραν η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας.

«Σε αντάλλαγμα για δέκα αιχμάλωτους κατακτητές, παραλάβαμε δέκα δικούς μας στρατιώτες» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων» μετά την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου, έντεκα Ρώσοι ναυτικοί, οι οποίοι διασώθηκαν όταν βυθίστηκε στο πλοίο τους στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, στάλθηκαν στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την επιστροφή 19 Ουκρανών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από τους Ρώσους.

«Επιβεβαιώνω την πληροφορία όσον αφορά την ανταλλαγή 10 Ρώσων στρατιωτών που κρατούνταν στο ουκρανικό έδαφος με 10 Ουκρανούς στρατιωτικούς. Και υπάρχει επίσης μια ανταλλαγή Ρώσων ναυτικών με Ουκρανούς ναυτικούς», ανέφερε από την πλευρά της η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχουν οργανωθεί δύο ανταλλαγές αιχμαλώτων μετά τη ρωσική εισβολή, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε έγιναν, ούτε πόσους ανθρώπους αφορούσαν. Δύο ημέρες νωρίτερα, η Μοσκάλκοβα είπε ότι εννέα Ρώσοι αιχμάλωτοι ανταλλάγησαν με τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, τον Ιβάν Φεντόροφ. Η Βέρεστσουκ επιβεβαίωσε την Τετάρτη μόνο την ανταλλαγή του δημάρχου με τους Ρώσους στρατιώτες.

Βίντεο από το χτύπημα των Ουκρανών σε ρωσικό πλοίο στο Μπερντιάνσκ

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, το Orsk, που ήταν αγκυροβολημένο στο κατεχόμενο από τις ρωσικές δυνάμεις λιμάνι Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα.

Ένα βίντεο, που το πρακτορείο Reuters επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκε μέσα από το Μπερντιάνσκ, δείχνει καπνό να υψώνεται από τον προβλήματα και τη λάμψη μια έκρηξης. Δύο πλοία, το ένα εκ των οποίων φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές, διακρίνονται στη συνέχεια να αποπλέουν ενώ ένα τρίτο φλέγεται.

Το πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι το φλεγόμενο πλοίο στο βίντεο ήταν το Orsk. Ρώσοι αξιωματούχοι δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την πληροφορία ότι το πλοίο αυτό καταστράφηκε.

Τη Δευτέρα η Μόσχα ανέφερε ότι το Orsk είχε ελλιμενιστεί στο Μπερντιάνσκ, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πολιορκημένης Μαριούπολης. Ο ιστότοπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Zvezda («Αστέρι») επισήμαινε τη σημασία του λιμανιού αυτού για τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού.

«Ναι, καταστράφηκε» είπε η υφυπουργός άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, όταν ρωτήθηκε για το Orsk. Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, το πλοίο ήταν σε θέση να μεταφέρει 45 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 400 ανθρώπους.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ