Η Επανάσταση του 1821 στην οθόνη – Πέντε ταινίες για την 25η Μαρτίου


Πέντε από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου για την Επανάσταση του 1821.

Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστο τον ελληνικό κινηματογράφο και τους δημιουργούς, οι οποίοι στις ταινίες του εξύμνησαν τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων.

Διάσημοι και αγαπητοί πρωταγωνιστές της εποχής ανέλαβαν… ηρωικό ρόλο να μεταφέρουν την επαναστατική ατμόσφαιρα, «παντρεύοντας» την ιστορία με τη μυθοπλασία.

Δείτε πέντε από τις πλέον χαρακτηριστικές ταινίες που προβάλλονται κάθε χρόνο στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθηλώνοντας κάθε φορά τους θεατές.

Παπαφλέσσας

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έχει αφήσει εποχή ως Παπαφλέσσας στην ταινία του 1971, σε συμπαραγωγή Τζέιμς Πάρις και Φίνος Φιλμ, σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και σενάριο που υπογράφει ο Πάνος Κοντέλης.

Η ταινία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1971, και πήρε τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Αρτιότερης Παραγωγής και Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο. Επίσης η ταινία χαρακτηρίστηκε ως «η καλύτερη στιγμή» στην καριέρα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η ταινία κόστισε 12.000.000 δραχμές και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου.

Η Κάτια Δανδουλάκη είχε δηλώσει ότι ως κομπάρσοι χρησιμοποιήθηκαν αρκετοί στρατεύσιμοι που υπηρετούσαν εκείνη την εποχή τη θητεία τους.

Eπίσης, η Κάτια Δανδουλάκη έχει αναφέρει για την ταινία: «Ήμουν φοβερά μύωψ εκείνη την εποχή με 9 βαθμούς μυωπία. Όταν γυρίζαμε πλάνα που εγώ ήμουν πάνω στο άλογο και το συνεργείο βρισκόταν στα 200 μέτρα, για να καταλάβω οτι έπρεπε να ξεκινήσω – σχεδόν τυφλή με τους 9 βαθμούς – μου κουνούσαν σημαίες!».

Τη σεζόν 1971-1972, ο Παπαφλέσσας έκοψε 297.817 εισιτήρια σκαρφαλώνοντας στη 10η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Μαντώ Μαυγογένους

Η Τζένη Καρέζη πρωταγωνιστεί ως Μαντώ Μαυρογένους και μαγνητίζει τα βλέμματα. Στο πλευρό της ο Πέτρος Φυσσούν στον ρόλο του Δημήτρη Υψηλάντη και η Κάκια Παναγιώτου που υποδύθηκε τη μητέρα της ηρωίδας.

Η ταινία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με τον Παπαφλέσσα του Παπαμιχαήλ (1971) και έκοψε 201.626 εισιτήρια, τερματίζοντας στην 20η θέση της λίστας.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κώστα Καραγιάννη ο οποίος συγκεντρώνει ένα πλούσιο και εξαιρετικό καστ ηθοποιών μεταξύ των οποίων: Άλκης Γιαννακάς (Σάλας, υπαρχηγός Υψηλάντη), Ελένη Ερήμου (Νίκη Καλογερά), Σταύρος Ξενίδης (Ιωάννης Κωλέττης), Λαυρέντης Διανέλλος (γερο-μάντης), Αθηνόδωρος Προύσαλης (Κωνσταντής, ο Τούρκος), Ντίνος Καρύδης (Λεόν Μπαρά), Τίμος Περλέγκας (οπλαρχηγός), Μάκης Δεμίρης, Κώστας Πασαλής, Αντώνης Αντωνίου, κ.ά.

Η ιστορία ακολουθεί την Μαντώ Μαυρογένους αρκετά χρόνια μετά την επανάσταση και την ενεργό δράση της που ζητά τη σύνταξη του αγωνιστή και αναθυμάται τη ζωή της. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της, πρόσφερε την προίκα της για να στηρίξει οικονομικά την επανάσταση. Θυμάται ακόμα τον έρωτά της με τον πρίγκιπα Υψηλάντη και τις δολοπλοκίες των εχθρών τους.

Οι Σουλιώτες

Ο Χρήστος Πολίτης και η Κάτια Δανδουλάκη είναι οι πρωταγωνιστές της ιστορικής, δραματικής ταινίας του 1972, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις, σκηνοθεσία Δημήτρη και σενάριο Πάνου Κοντέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη. Στον ρόλο του αφηγητή συναντάμε τον Ανδρέα Φιλιππίδη.

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας στη Μυτιλήνη, με πλάνα από τοποθεσίες όπως Δάφια, Άγιοι Ανάργυροι, Σκαλοχώρι, Άργενος, Βαφειό, Μόλυβος, Πέτρα, Πετρί και Βατούσα, από όπου καταγόταν ο Τζέιμς Πάρις. Ωστόσο, στη σκηνή στην οποία η Κάτια Δανδουλάκη ιππεύει ένα άλογο γυρίστηκε στη Λάρισα.

Οι Σουλιώτες κυκλοφόρησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες τη σεζόν 1971-1972, κόβοντας 117.124 εισιτήρια, που τους έδωσαν την 40η θέση ανάμεσα σε 90 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Μπουμπουλίνα

Το 1959 η σπουδαία Ειρήνη Παπά ενσαρκώνει την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σε σκηνοθεσία Κώστα Ανδρίτσου. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα οι: Νίκος Κούρκουλος, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Αρτέμης Μάτσας, Χριστόφορος Νέζερ, κ.ά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ειρήνη Παππά εμφανίστηκε σε κινηματογραφική ταινία. Μάλιστα, την ίδια κιόλας χρονιά, η ηθοποιός ερμήνευσε ακόμα μία ηρωίδα της Επανάστασης, την κυρά-Φροσύνη, στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Η λίμνη των στεναγμών».

Η ταινία αφηγείται τη ζωή και η δράση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η οποία για δεύτερη φορά χήρα ταξιδεύει στην Οδησσό, επικοινωνεί με τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και συμμετέχει στην επανάσταση, διαθέτοντας πλοία ή με την προσωπική της αγωνιστική παρουσία.

Η Λίμνη των Στεναγμών

Όπως είπαμε και παραπάνω, το 1959 η Ειρήνη Παπά εμφανίζεται και πάλι στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά ως κυρά-Φροσύνη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου. Στο φιλμ συναντάει ξανά τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Μαζί τους η Ελένη Ζαφειρίου.

Ο Δημήτρης Καλλιβωκάς έχει πει ότι για τον ρόλο της κυρα-Φροσύνης είχε προβλεφθεί αρχικά η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ ο τίτλος της ταινίας επρόκειτο να είναι Ο Αλή Πασάς και η κυρά-Φροσύνη. Ο τίτλος όμως διέρευσε με αποτέλεσμα πρώτος ο Στράντζαλης να αναλάβει την παραγωγή παρόμοιας ταινίας χρησιμοποιώντας αυτόν τον τίτλο, με πρωταγωνιστές την Γκέλυ Μαυροπούλου και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο.

Η ταινία του Γρηγορίου κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους τη σεζόν 1959-1960, κόβοντας 33.317 εισιτήρια. Έφτασε έτσι στην 23η θέση ανάμεσα σε 52 ταινίες της ίδιας σεζόν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ