Financial Times: Η Ρωσία δεν ζητεί πλέον την «αποναζιστικοποιηση» της Ουκρανίας


«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να “αποναζιστικοποιηθεί” και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με τον όρο να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times φέρνουν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός που προσπαθούν να επιτύχουν Μόσχα και Κίεβο. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει, πως η Ρωσία δεν ζητεί πλέον να «αποναζιστικοποιηθεί» η Ουκρανία, ενώ είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ρωσία δεν ζητά πλέον η Ουκρανία να “αποναζιστικοποιηθεί” και είναι έτοιμη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν παραμείνει στρατιωτικό αδέσμευτο στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Αυτό συνεπάγεται την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, αναφέρει αξιωματούχος που βρίσκεται με γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα το προσχέδιο εγγράφου κατάπαυσης του πυρός δεν περιέχει καμία συζήτηση για τρία από τα αρχικά βασικά αιτήματα της Ρωσίας: «αποναζιστικοποίηση», «αποστρατιωτικοποίηση» και νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Απεσταλμένοι των δύο πλευρών συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της πλήρους κλίμακας εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι FT τονίζουν ότι «οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η επί ένα μήνα χερσαία επίθεσή έχει σε μεγάλο βαθμό βαλτώσει ως αποτέλεσμα της μη αναμενόμενης σκληρής ουκρανικής αντίστασης και των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ