Κορονοϊός – ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για τέταρτη δόση στους άνω των 50 ετών


Κορονοϊός: Ο Οργανισμός «Πράσινο φως» στις ΗΠΑ για τέταρτη δόση στους άνω των 50 ετών ενέκρινε σήμερα τη δεύτερη ενισχυτική δόση, σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όσοι επιθυμούν, μπορούν πλέον να λάβουν μία ακόμη ενισχυτική δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna, αρκεί να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την πρώτη ενισχυτική (και Τρίτη συνολικά) δόση.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την Washington Post έχει ως στόχο την ενίσχυση της προστασίας από βαριά νόσηση με λοίμωξη Covid-19.

Η τέταρτη δόση κρίθηκε απαραίτητη στις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται στη χώρα τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την εν λόγω παραλλαγή, η αύξηση των αντισωμάτων μέσω των εμβολίων που κυκλοφορούν, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι τα οφέλη της τέταρτης δόσης μέσα σε έναν χρόνο είναι ξεκάθαρα, με ορισμένους από αυτούς να έχουν αντιρρήσεις για το όριο ηλικίας, καθώς υπήρξαν πιέσεις η τέταρτη δόση να είναι διαθέσιμη μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών, που διατρέχουν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Υπό αυτό το πρίσμα, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και όσοι επιθυμούν να το κάνουν, θα πρέπει να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους και να σταθμίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει ακόμα δώσει έγκριση για τέταρτη δόση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ