Φυσικό αέριο: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η απαίτηση Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε σε επίσημη δήλωση με την οποία γνωστοποίησε  την υπογραφή του διατάγματος το οποίο προβλέπει την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο από τους ξένους αγοραστές, από την 1η Απριλίου

Στενά παρακολουθούνται από την ελληνική κυβέρνηση και από τα αρμόδια υπουργεία, οι κινήσεις της Ρωσίας, αναφορικά με την πώληση του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσισε να κλείσει την «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου στις μη φιλικές χώρες και ευρωπαϊκές εταιρείες που δεν θα πληρώνουν το προϊόν σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε σε επίσημη δήλωση με την οποία ενημέρωσε για την υπογραφή του διατάγματος το οποίο προβλέπει την πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο από τους ξένους αγοραστές, από την 1η Απριλίου κι έπειτα. «Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο, που θα παραδοθεί από αύριο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κίνηση του Ρώσου προέδρου, για την οποία είχε προειδοποιήσει πρόσφατα, έφερε τριγμούς στην διεθνή αγορά ενέργειας. Όπως διευκρινίζεται η απαίτηση αυτή της Ρωσίας (για πληρωμές σε ρούβλια) αφορά ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ρωσία από την «ελεύθερη» αγορά, σε ημερήσιες ή μηνιαίες συμφωνίες.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας επί του θέματος, είναι πως το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν δεν αφορά τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου(που προσδιορίζονται χρονικά σε έτη), όπως αυτό που έχει συνάψει με την Gazprom η ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι για να αλλάξει μια τέτοιου είδους συμφωνία θα πρέπει να καταθέσει αίτημα η ίδια η Gazprom καθώς το προϊόν πληρώνεται σε δική της τράπεζα.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου (68,65%) χρησιμοποιείται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα από τις μονάδες που καλύπτουν το 48% της παραγωγής ενέργειας. Το 40% της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου προέρχεται από τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Σήμερα Πέμπτη (31/3) πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας, έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους – οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
  • Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Όχι στο ρωσικό αίτημα από Γερμανία και Γαλλία

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα, τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγοράζουν, θεωρώντας ότι η απαίτηση αυτή ισοδυναμεί με απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και με «εκβιασμό».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακόμη το νέο διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Μπρούνο Λεμέρ είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απορρίπτουν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, είπε ο Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ