Αθλητισμός: Ένα ελιξίριο ευεξίας και νιότης [vid]


Για τους λάτρεις της άσκησης το σύνθημα είναι ένα: «H άσκηση είναι ελιξίριο ζωής και νιότης». Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης νωρίτερα μέσα στο 2022 επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αύξηση της μέτριας έως έντονης καθημερινής άσκησης κατά 10 μόλις λεπτά θα μπορούσε να αποτρέψει 110.000 ετήσιους θανάτους για Αμερικανούς πολίτες ηλικίας μεταξύ 40 και 85 ετών.

Η άσκηση ενδυναμώνει ολιστικά την  υγεία

Η άσκηση αποδεδειγμένα βοηθά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, της δύναμης, της ευελιξίας και της κινητικότητας των συμμετεχόντων. Ενώ, η συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα ή η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους έχει επίσης και μία κοινωνική πτυχή, καθώς επιτρέπει ή και ενθαρρύνει τους ασκούμενους να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Και τα οφέλη συνεχίζονται..

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, κάτι που φυσικά βοηθά στη στάση του σώματος και αποτρέπει ή επιβραδύνει την οστεοπόρωση και στο σπάσιμο των οστών που οφείλεται σε πτώση. Υπενθυμίζουμε ότι η πτώση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την την τρίτη ηλικία, με πολλούς θανάτους ηλικιωμένων να οφείλονται σε αυτήν. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το σάκχαρό σας. Σημειώνεται ότι ο διαβήτης τύπου 2, ειδικότερα, είναι πολύ πιο διαδεδομένος καθώς μεγαλώνουμε. Μάλιστα, πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και του διαβήτη που συνδέεται με την νόσο του κορωνοϊού και αποτελεί ένα από τα σύμπτωμα της μακράς Covid.

Αθλητισμός: Tονώνει τη διάθεση αμέσως

Την ίδια ώρα, η επίδρασή της στην ψυχολογία είναι κάτι παραπάνω από δραστική. Όσοι ασκούνται ξέρουν πως το κοκτέιλ ορμονών και νευροδιαβιβαστών που εκρίνει ο εγκέφαλος κατά την άσκηση, όπως είναι για παράδειγμα οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη, μπορούν να ανεβάσουν άμεσα τη διάθεσή τους. Συχνά μάλιστα, η άσκηση – αερόβια, γιόγκα, μεταξύ άλλων – συνίσταται ως επικουρική θεραπεία για προκλήσεις ή και παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως είναι η διαταραχή του άγχους και η κατάθλιψη.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ