Τι σημαίνει και για την Ελλάδα η πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που ζήτησε ο Πούτιν


Τώρα αρχίζουν τα πολύ δύσκολα διότι ο Πούτιν αντιστρέφει την επίθεση που δέχεται από τις κυρώσεις της Δύσης και προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει οι πελάτες της Ρωσίας να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες

Όπως αντιλαμβάνεστε το αδιέξοδο είναι τεράστιο. Και για τη χώρα μας και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που συναινούν σε οικονομικές κυρώσεις με ένθερμο τρόπο κατά της Ρωσίας. Εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί με ψυχραιμία το όλο ζήτημα λέγοντας ότι το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν δεν αφορά τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου(που προσδιορίζονται χρονικά σε έτη), όπως αυτό που έχει συνάψει με την Gazprom η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η Αθήνα λέγει επίσης ότι για να αλλάξει μια τέτοιου είδους συμφωνία θα πρέπει να καταθέσει αίτημα η ίδια η Gazprom καθώς το προϊόν πληρώνεται σε δική της τράπεζα.

Πολύ φοβάμαι ότι κανένας από τους παραπάνω ισχυρισμούς της Αθήνας δεν ευσταθεί διότι το Διάταγμα για το εμπόριο φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες που υπέγραψε ο Πούτιν το επεξεργάστηκε βάσει σχεδίου που του πρότειναν η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και η ίδια η Gazprom. Απλά ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τη λίστα με τις μη φιλικές χώρες. Διότι δεν θα αντιμετωπίσει όλες τις χώρες το ίδιο.

Οι έκτακτες συσκέψεις που γίνονται στην Ελλάδα υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκας και οι συνεδριάσεις της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, δεν γίνονται για να λυθεί το πρόβλημα αλλά προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τι σημαίνει αυτό; Το περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο «λαγός» κύριος Άρης Πορτοσάλτε. Θα εξεταστούν σενάρια έκτακτης ανάγκης με διακοπές ρεύματος, με πλαφόν στην λιανική αγορά βενζίνης και πετρελαίου, με δελτίο στην αγορά συγκεκριμένων τροφίμων προκειμένου να στοκαριστεί ενέργεια και τρόφιμα σε αποθήκευση για να μην υπάρξουν δραματικές ελλείψεις. Διότι ελλείψεις θα υπάρξουν. Κάποιες αληθινές και κάποιες τεχνητές προφανώς αφού μπαίνουμε σε war economy. Υπόψιν, στη Γερμανία ήδη εξετάζονται τα παραπάνω σενάρια. Η Γερμανία βρίσκεται σε red alert No 1 και μόλις φτάσει σε συναγερμό 3 θα εφαρμοστούν όλα τα παραπάνω.

Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα θα διατηρήσει αμετάβλητες τις τιμές. Η πληρωμή από τους αγοραστές αερίου θα γίνεται βάσει προσυμφωνίας, δηλαδή βάσει της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας που έχει ορίσει η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. «Μόνο το νόμισμα της πληρωμής αλλάζει, το νόμισμα της σύμβασης δεν αλλάζει», αναφέρει πηγή που επικαλείται το Reuters.

Για παράδειγμα, για συμφωνίες που κλείνονται σε ευρώ η πληρωμή θα γίνεται με βάση τη σταθερή ισοτιμία ρουβλιού/ευρώ που καθόρισε η ρωσική Κεντρική Τράπεζα. Εναλλακτικά, η Gazprombank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβήτρια για τις συναλλαγές μεταξύ των αγοραστών φυσικού αερίου και της Gazprom. Το σενάριο αυτό προτάθηκε σύμφωνα με το Κρεμλίνο στην συνομιλία που είχαν Πούτιν-Σολτς, με το Βερολίνο όμως να επιμένει ότι απορρίφθηκε από την πλευρά του καγκελάριου.

Επί του θέματος αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επίσης είχε χθες συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας και σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ντράγκι πήρε τη διαβεβαίωση ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε ισχύ και οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια. Πρόσθεσε επίσης ότι από τη συνομιλία του με τον Πούτιν κατάλαβε ότι η μετατροπή των πληρωμών από ευρώ και δολάρια σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά από τη Ρωσία.

Συμπερασματικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί. Και απρόβλεπτα θα προσέθετα διότι η χώρα μας δεν μπορεί να υποστηρίξει μόνη της ούτε καν τον πρωτογενή διατροφικό τομέα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ