Ρωσία: «Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος» – Τα ρούβλια και το επίμονο φλερτ με Κίνα και Ινδία


Ο Πούτιν «κόβει» τη συνεργασία με τη Δύση, μετά τις απανωτές κυρώσεις και ζητάει πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Την ίδια ώρα ο Λαβρόφ μετά το ταξίδι του στην Κίνα, έφθασε χθες στην Ινδία στο πλαίσιο της οικοδόμησης μίας νέας «παγκόσμιας τάξης»

Η Ρωσία δε σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ να τερματίσει τις κυρώσεις που της επέβαλε και έχει επαρκή «περιθώρια ασφαλείας», δήλωσε χθες (31/3) ανώτερο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η ΕΕ δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος», είπε ο Νικολάι Κόμπρινετς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκής συνεργασίας στο ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητάει από ξένους αγοραστές να πληρώνουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, διαφορετικά τα συμβόλαια θα «παγώνουν», σε μία προσπάθεια όπως είπε να ενισχύσει την «εθνική κυριαρχία» της Ρωσίας. Ο οικονομικός πόλεμος της Δύσης ενάντια στη Μόσχα είπε, είχε ξεκινήσει χρόνια πριν

Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.

Η ΕΕ έχει επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε επίσης να το πράξει. Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και η ΕΕ σχεδιάζει επίσης να στραφεί σε εναλλακτικές προμήθειες.

Οι δυτικές χώρες έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας. Η Μοσχα αντέδρασε επιβάλλοντας απαγορεύσεις εξαγωγών σε μια σειρά προϊόντων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις από πολλές χώρες.

«Η Δυση απλά δεν καταλαβαίνει τι γίνεται στη Ρωσία», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις πληροφορίες της Δύσης οτι ο Πούτιν ειναι απομονωμένος και οι κορυφαίοι του σύμβουλοι δεν του λένε την αλήθεια για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία. Οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, το ίδιο όμως και ο πόλεμος της πληροφορίας και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Προσέγγιση με Κίνα-Ινδία

Το Πεκίνο την ίδια ώρα αρνείται να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, η κινεζική κυβέρνηση επιδοκίμασε τη «σταθερή σαν βράχο» φιλία της Κίνας με τη Ρωσία, ενώ υπενθύμισε τις «λογικές» ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας , επισκεπτόμενος την Κίνα στις αρχές της εβδομάδας, έλαβε την επαναβεβαίωση της φιλίας «χωρίς όρια» των δύο κρατών έναντι των ΗΠΑ, εν ονόματι της οικοδόμησης «νέας παγκόσμιας πολυπολικής τάξης», όραμα που προκαλεί ανησυχία στη Δύση.

Υπενθύμισε ότι η Κίνα είναι κάθε άλλο παρά απομονωμένη, ότι αρκετές χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Νότια Αφρική, Βραζιλία…) αποφεύγουν επίσης να επικρίνουν τη Μόσχα. Για του λόγου το αληθές, ο Λαβρόφ έφτασε χθες στο Νέο Δελχί, στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου από τη Ρωσία μετά την κρίση στην Ουκρανία.

O Λαβρόφ επισκέπτεται την Ινδία για να συζητήσουν τη ρωσική πρόταση για χρήση ενός συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων που αναπτύχθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για διμερείς πληρωμές. Το Νέο Δελχί σημειωτέον δεν ακολουθεί τη Δύση και τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα, αναφέρει το Bloomberg.

Η πρόταση της Ρωσίας ήρθε μετά τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το SWIFT, το κύριο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται στις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης.

Η Ινδία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση κι αντιστέκεται στις πιέσεις της Ουάσιγκτον να συμμετάσχει στην εκστρατεία κατά της Μόσχας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ