Ουκρανία: Οι Ρώσοι εγκατέλειψαν το Τσερνόμπιλ επειδή μολύνθηκαν από ραδιενέργεια


Οι Ρώσοι τράπηκαν σε φυγή από το σταθμό του Τσερνόμπιλ λόγω ασθένειας ραδιενέργειας λέει η Ουκρανία, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στέλνει επιθεωρητές στις εγκαταστάσειςΟι Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στο ραδιενεργό «κόκκινο δάσος», λέει το Κίεβο

Καθώς οι Ρώσοι εγκαταλείπουν το Τσερνόμπιλ και ο Οργανισμός Ατομικής Επιθεώρησης του ΟΗΕ επιστρέφει, η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας λέει ότι οι στρατιώτες εκτέθηκαν στην ασθένεια της ραδιενέργειας, σκάβοντας χαρακώματα στη ζώνη υψηλής μόλυνσης. Εργαζόμενοι στην πυρηνική εγκατάσταση του Τσερνόμπιλ ισχυρίστηκαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκτόξευσαν σύννεφα ραδιενεργού σκόνης, οδηγώντας στην απαγορευμένη εξαιρετικά τοξική περιοχή του “κόκκινου δάσους” όπως λέγεται.

Η ΙΑΕΑ ερευνά τους ουκρανικούς ισχυρισμούς ότι Ρώσοι στρατιώτες που κατείχαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έφυγαν αφού έλαβαν υψηλές δόσεις ραδιενέργειας. Δήλωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της ουκρανικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Energoatom και ζητά ανεξάρτητη αξιολόγηση.

Η Energoatom είπε ότι οι Ρώσοι έσκαψαν χαρακώματα στο δάσος εντός της ζώνης αποκλεισμού στον τόπο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο και ότι τα στρατεύματα «πανικοβλήθηκαν στο πρώτο σημάδι της ασθένειας» που «εμφανίστηκε πολύ γρήγορα» και άρχισαν να προετοιμάζονται να φύγουν.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Βερεστσούκ, συμμερίστηκε επίσης τον ισχυρισμό ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έσκαψαν χαρακώματα στο δάσος ήταν εκτεθειμένα σε ακτινοβολία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι στρατιώτες αποστέλλονται σε ειδική ιατρική μονάδα στη Λευκορωσία, αφού οδήγησαν τεθωρακισμένα μέσα στη «νεκρή ζώνη» γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, εκτοξεύοντας ραδιενεργή σκόνη. Οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν επίσης από την κοντινή πόλη Slavutych, όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ, δήλωσε η Energoatom.

Η ΙΑΕΑ είπε ότι ετοιμάζεται να στείλει την πρώτη «αποστολή βοήθειας και υποστήριξης» στο Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία τις επόμενες ημέρες. Αν και Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν τον έλεγχο του Τσερνόμπιλ αμέσως μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, το ουκρανικό προσωπικό του εργοστασίου συνέχισε να επιβλέπει την ασφαλή αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και να επιβλέπει τα υπολείμματα του αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, η Energoatom ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά συμφώνησε επίσημα να παραδώσει στην Ουκρανία την ευθύνη για την προστασία του Τσερνομπίλ. Δημοσίευσε μάλιστα ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από ανώτερα στελέχη του Τσερνομπίλ και τον Ρώσο στρατιωτικό αξιωματούχο που είχε αναλάβει τη φύλαξή του. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του εγγράφου.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την ασφάλεια του Τσερνόμπιλ και ζήτησε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, η παρουσία των οποίων απέτρεψε την εναλλαγή του προσωπικού για κάποιο διάστημα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε τις πληροφορίες.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ