Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι


Το ρόλο ειρηνοποιού που μεσολαβεί για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να…υποδύεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε χθες (31/3) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε την ανάγκη για επείγουσα κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε ότι πιστεύει πως οι συναντήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη έδωσαν ουσιαστική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει σημαντικά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Κίεβο και στο Τσερνιχίφ είναι πράγματι ένα σημαντικό βήμα. Ομοίως, οι δηλώσεις των αρχηγών κρατών ότι μπορούν να συναντηθούν όταν επιτευχθεί συμφωνία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το βήμα. Αναμένουμε να εφαρμοστεί και ο πόλεμος να τελειώσει πριν προκαλέσει περισσότερους θανάτους και καταστροφές» είπε ο Ερντογάν

Εκφράζοντας την ευτυχία του που η Τουρκία φιλοξενεί μια τόσο σημαντική συνάντηση χάρη στην ενεργό διπλωματία ο Ερντογάν είπε: «Είμαι αποφασισμένος να συνομιλήσω τόσο με τον κ. Πούτιν όσο και με τον κ. Ζελένσκι όταν επιστρέψω. Σε αυτές τις συναντήσεις, θα εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στους δύο. Στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό». Και πρόσθεσε «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών, αλλά στο μεταξύ, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών που φιλοξένησε η Τουρκία την Τρίτη διήρκεσε τρεις ώρες και Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές πραγματοποίησαν αργότερα χωριστές συνεντεύξεις Τύπου για να ενημερώσουν για το αποτέλεσμα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ως την πιο ουσιαστική πρόοδο από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής και επεσήμανε την αναδυόμενη προσέγγιση μεταξύ των χωρών.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ