Το ανεξέλεγκτο τσουνάμι της ακρίβειας «στραγγαλίζει» το μικρομεσαίο επιχειρείν


Τι επιπτώσεις θα έχει για την εθνική οικονομία αν κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους τα συνοικιακά εμπορικά – Αυτοψία του Newsbomb.gr στο «πεζοδρόμιο» του εμπορίου

Το ελληνικό μικρομεσαίο επιχειρείν, τα μαγαζιά της γειτονιάς βιώνουν το κύμα της ακρίβειας με μαρτυρικό τρόπο και βλέπουν τα λουκέτα να έρχονται.

Από τη μία οι αυξημένοι λογαριασμοί, τα ενοίκια που σκαρφαλώνουν και τα εμπορεύματα που έχουν πάρει την ανιούσα και από την άλλη οι πελάτες με τις άδειες τσέπες κοιτούν τις προθήκες και δεν περνούν το κατώφλι των καταστημάτων για να ψωνίσουν.

Η κατάσταση μοιάζει με αδιέξοδη. Ούτε οι συνεχόμενες εκπτώσεις και οι προσφορές δεν προσέλκυσαν το καταναλωτικό κοινό.

Αντίθετα οι συνήθειες έχουν αλλάξει και ο κόσμος στρέφεται στα εμπορικά μεγάλα κέντρα.

Την ίδια ώρα το πεζοδρόμιο «ψυχορραγεί» και αν πέσουν πολλά ρολά θα συρρικνωθεί η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Ο «θάνατος του εμποράκου» θα προκαλέσει πολλές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες. Και τώρα μετά από μια δεκαετή κρίση, δύο χρόνια πανδημίας, έρχεται να προστεθεί και ένα κύμα ακρίβειας που όσο περνούν οι ημέρες μετατρέπεται σε τσουνάμι. Η ΕΛΣΤΑΤ πριν λίγες εβδομάδες σκιαγράφησε την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ελληνική αγορά.

Ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Περιστερίου Γιάννης Καλαντώνης στέλνει ηχηρό μήνυμα

Πανδημία και πόλεμος γονατίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πολύ πεσμένος ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, μήνα που ακόμη η πανδημία δεν είχε φτάσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δείκτη λιανικής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), κατέγραψε πτώση 11,8% τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020. Σημειώνεται ότι στον εν λόγω δείκτη δεν συμπεριλαμβάνονται οι κλάδοι οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων. Συμπεριλαμβανομένων των κλάδων αυτών, ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο του 2022 εμφανίζεται να καταγράφει μόνο οριακή πτώση, 0,65%, σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, προ πανδημίας.

Πολύ μεγάλες μειώσεις έχουν καταγραφεί σε σημαντικούς κλάδους του λιανεμπορίου. Συγκεκριμένα, ο τζίρος τον Ιανουάριο του 2022 υποχώρησε κατά 33,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 στα καταστήματα καλλυντικών, κατά 26,32% στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, κατά 21,6% στα καταστήματα παιχνιδιών, κατά 19% στα καταστήματα ενδυμάτων, που αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του λιανεμπορίου, κατά 17,4% στα καταστήματα πώλησης ρολογιών και κοσμημάτων, κατά 14,17% στα βιβλιοπωλεία, κατά 7,69% στα καταστήματα επίπλων. Από την άλλη, βεβαίως, καταγράφηκε σημαντική άνοδος στον τζίρο των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, της τάξεως του 31,8%, απόρροια των νέων αναγκών και συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, όπως είναι η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση. Συνολικά ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο του 2022 για τις επιχειρήσεις που έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και επομένως υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε 596,9 εκατ. ευρώ έναντι 676,98 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2020.

Ο Κωνσταντίνος Κάκαλης προσπαθεί μέσα στο κύμα ακρίβειας να κρατήσει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του

Εκεί που η αγορά στενάζει

Δύσκολες στιγμές για τους εμπόρους κατάγραψε το Newsbomb.gr σε ρεπορτάζ του. Οι έμποροι των μαγαζιών των συνοικιών εκφράζουν τον προβληματισμό τους, ενώ κάποιοι προβλέπουν και καταιγίδα λουκέτων χωρίς μάλιστα να εξαιρούν τους εαυτούς τους. Μάλιστα επιχειρηματίες που επί 30 και 40 χρόνια είναι στο ίδιο πεζοδρόμιο και πιάνουν τον παλμό της κοινωνίας κάνουν λόγο για την χειρότερη κατάσταση όχι μόνο των ίδιων αλλά και του κόσμου που έχουν δει.

Ο Κώστας Μαυροειδής είναι σαράντα χρόνια στο ίδιο πεζοδρόμιο και έχει δει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια

Κώστας Μαυροειδής: Σαράντα χρόνια είναι το «λυχνάρι» του στο πεζοδρόμιο και τέτοια κατάσταση που τον φοβίζει δεν έχει ξαναζήσει

Για περισσότερα από 30 χρόνια το Λυχνάρι το μικρό μαγαζάκι του Κώστα Μαυροειδή δεσπόζει στο πεζόδρομο του Περιστερίου και μάλιστα αποτελεί ορόσημο της περιοχής.

«Η κατάσταση που βιώνουμε συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι η ημέρα με την νύχτα και αυτό χωρίς δόση υπερβολής. Αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια και ειδικά τους τελευταίους μήνες δεν περιγράφεται, δεν έχει συμβεί καν στην κρίση την δεκαετή, που τότε λέγαμε τι είναι αυτό που μας έτυχε, είναι πολύ χειρότερο αυτό που βιώνουμε τώρα. Πλήττεται ο μικρομεσαίος έμπορος σήμερα. Είχαμε να πληρώσουμε τις ζημιές της κρίσης, μετά της πανδημίας που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια και πάνω που λέγαμε αμάν Παναγία μου να ορθοποδήσουμε, ξαφνικά έρχεται αυτή η πληθωριστική κατάσταση που ανεβάζει τα πάντα», λέει στο Newsbomb.gr χαρακτηριστικά και συνεχίζει, «Όταν ο κόσμος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει τους λογαριασμούς του, δεν έχει την δυνατότητα να ψωνίσει τα απαραίτητα για το σπίτι του εμείς με τα δώρα που κάποτε ήμασταν είδος πολυτελείας τώρα είμαστε ακόμη περισσότερο. Και ο κόσμος ψάχνει στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά να βρει ακόμη πιο οικονομικές προσφορές. Την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις τρέχουν και αυξάνονται, τα έσοδα έχουν πέσει. Κάνουμε υπομονή να περάσει και αυτό και να μείνουμε όρθιοι. Πρέπει να στηριχθεί το μικρομεσαίο επιχειρείν γιατί αν μας βυθίσουν τότε θα δουν πόσο καταλυτικοί ήμασταν στην αλυσίδα της οικονομίας».

 

Κωνσταντίνος Κάκαλης: Προέβλεψε το κύμα ανατιμήσεων και εξοπλίστηκε με υλικά – Στόχος του να κρατήσει την ποιότητα

Από τα πιο παλιά ζαχαροπλαστεία στη Δυτική Αττική αυτά του Κάκαλη. Ο ένας εκ των ιδιοκτητών ο Κωνσταντίνος μιλάει για την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι πρώτες ύλες για τα γλυκά έχουν πάρει και αυτές την ανιούσα. «Οι συχνές ανατιμήσεις προβληματίζουν. Οι εταιρείες που προμηθεύουν τις πρώτες ύλες μας ενημερώνουν κάθε 15 ημέρες για αλλαγές τιμών. Από το 1980 που είμαστε εδώ διανύουμε την πιο δύσκολη περίοδο. Ωστόσο εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές μας και αυτό το έχουμε καταφέρει αφού είχαμε κάνει μαζικές αγορές πρώτων υλών το προηγούμενο διάστημα. Εμείς έχουμε δεσμευτεί να κρατήσουμε την ποιότητα μας στις ίδιες τιμές. Όσες επιχειρήσεις δεν είχαν προνοήσει να κάνουν μαζικές αγορές τότε θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα και για έχουν ισοζύγιο θα ρίξουν αναγκαστικά την ποιότητα τους».

  • Γιάννης Καλαντώνης, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Περιστερίου: Ζητούμε την στήριξη της Κυβέρνησης – Πρέπει για το καλό της εθνικής οικονομίας τα συνοικιακά μαγαζιά να μείνουν όρθια

«Εμείς πιάνουμε τον παλμό της γειτονιάς. Είμαστε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζουμε την εθνική οικονομία. Για μία ακόμη φορά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο Γολγοθά. Υπήρχε ένα δεκαετές μνημόνιο, υπήρχαν δύο χρόνια κορωνοϊού και τώρα έχουμε την ενεργειακή κρίση η οποία ελπίζουμε να μην είναι η ταφόπλακα του εμποράκου. Ζητάμε την στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, ζητάμε την στήριξη των συμπολιτών μας. Εμείς ξέρετε εκτός από το εμπόριο που πρεσβεύουμε, είμαστε και ψυχολόγοι. Έρχεται ο συμπολίτης μας ο εν δυνάμει πελάτης μας να μας πει το πρόβλημα του με το καλημέρα και το καληνύχτα. Οφείλει να μας στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση, οι εξελίξεις στο ράλυ της ενέργειας βαραίνει τους εμπόρους. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι πολύ αργά προς εμάς. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε πολύ καλές εκπτώσεις, έχουμε πολύ καλό εμπόρευμα, διάθεση, πνεύμα. Ο κόσμος θέλει να μας στηρίξει αλλά δεν μπορεί. Το περισσευούμενο εισόδημα του κόσμου που είναι προς διάθεση στην αγορά έχει συρρικνωθεί».

  • Αλέξανδρος Σπυρίδης: Ο νέος επιχειρηματίας που αγωνίζεται κάθε μέρα

Ο Αλέξανδρος Σπυρίδης είναι ένας νεαρός επιχειρηματίας. Ένας νέος άνθρωπος που άνοιξε τα φτερά του και βρέθηκε αντιμέτωπος με χίμαιρες. Ο ίδιος δεν το βάζει κάτω και αφού του αρέσει πολύ αυτό που κάνει. Το κύμα ακρίβειας τον έχει επηρεάσει και αυτόν στη δουλειά του, τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιεί έχουν ανέβει πολύ. Ο ίδιος λέει στο Newsbomb.gr «Τα υλικά καθαρισμού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Μιλάμε για ποσοστά αύξησης που αγγίζουν το 60% με 70%. Αυτό μας βγάζει σταδιακά εκτός προϋπολογισμού. Εγώ δεν έχω ανεβάσει τις τιμές μου για να κρατήσω ευχαριστημένους τους πελάτες μου. Έχω το συν ότι το κατάστημα είναι ιδιόκτητο και δεν πληρώνω ενοίκιο. Αν είχα έναν επιπλέον βραχνά δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί ή τι θα συνέβαινε στο κοντινό μέλλον. Το καθάρισμα είναι αναγκαίο, δεν είναι πολυτέλεια».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ