Ασύρματη διαχείριση πόνου: Μια σπουδαία εναλλακτική στην ιατρική θεραπεία


Η χρήση ενός ασύρματου εμφυτεύματος μεγέθους 1 χιλιοστού για τη διέγερση των περιφερειακών νεύρων μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει τον νευροπαθητικό πόνο που είναι ανθεκτικός στην ιατρική θεραπεία, σύμφωνα με μια ομάδα πολυϊδρυματικών ερευνητών συμπεριλαμβανομένου του Sunil A. Sheth, MD, του UTHealth Houston. Ο Sheth, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του προγράμματος αγγειακής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston, ήταν συν-κύριος ερευνητής μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Nature Biomedical Engineering. Άλλοι συν-κύριοι ερευνητές ήταν ο νευροχειρουργός του Ιατρικού Κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας, Peter Tze Man Kan, MD, MPH. και ο νευρομηχανικός του Πανεπιστημίου Rice Jacob Robinson, Ph.D.

Αφού έλαβαν επιχορήγηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας το 2019, οι τρεις συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν εμφυτεύσιμους, ασύρματα τροφοδοτούμενους διεγέρτες νεύρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των οπιοειδών για τη διαχείριση του πόνου. Τα εμφυτεύματα – περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού – είναι αρκετά μικρά ώστε να τοποθετούνται σε στεντ και να τοποθετούνται σε αιμοφόρα αγγεία δίπλα σε συγκεκριμένες περιοχές του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος. “Λαμβάνουμε όλο και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι η νευροδιαμόρφωση, ή η τεχνολογία που δρα απευθείας στα νεύρα, είναι αποτελεσματική για ένα τεράστιο φάσμα διαταραχών –κατάθλιψη, ημικρανία, νόσο του Πάρκινσον, επιληψία, άνοια κ.λπ.– αλλά υπάρχει ένα εμπόδιο στη χρήση αυτών των τεχνικών λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση της συσκευής, όπως ο κίνδυνος μόλυνσης”, είπε ο Sheth.

“Εάν μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον πήχη και να μειώσετε δραματικά αυτούς τους κινδύνους χρησιμοποιώντας μια ασύρματη, ενδαγγειακή μέθοδο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη νευροτροποποίηση”. Ο νευροπαθητικός πόνος μπορεί να είναι μια αναπηρική διαταραχή που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% των πασχόντων από χρόνιο πόνο, που συχνά οδηγεί σε άγχος, κατάθλιψη και εθισμό στα οπιοειδή. Προηγούμενη έρευνα αποκάλυψε ότι η ηλεκτρική διέγερση είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη μείωση του πόνου όταν οι γιατροί στοχεύουν τον νωτιαίο μυελό και τα γάγγλια της ραχιαία ρίζας (DRG), μια δέσμη νεύρων που μεταφέρουν αισθητηριακές πληροφορίες στο νωτιαίο μυελό.

Ωστόσο, οι υπάρχοντες διεγέρτες DRG απαιτούν επεμβατική χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση μπαταρίας και γεννήτριας παλμών. Με αυτόν τον νέο τύπο τεχνολογίας, οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν έναν τρόπο να πραγματοποιήσουν ελάχιστα επεμβατική βιοηλεκτρονική θεραπεία που βοηθά στην ακριβέστερη τοποθέτηση του εμφυτεύματος και σε πιο προβλέψιμα αποτελέσματα. Τελικά, ο Sheth ελπίζει να ζητήσει ρυθμιστική έγκριση της συσκευής από τον FDA. “Πραγματοποιούμε κάποιες μακροπρόθεσμες μελέτες για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η προσέγγιση είναι ασφαλής και ότι η συσκευή μπορεί να παραμείνει στο σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί προβλήματα”, είπε ο Sheth, εκτιμώντας ότι η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά χρόνια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ