Η μάχη του εμβολίου HPV της Ιαπωνίας: «Επιτέλους μπορούμε να προστατεύσουμε τις γυναίκες»


Η μάχη του εμβολίου HPV της Ιαπωνίας: Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν καθώς η Ιαπωνία αρχίζει να προωθεί ενεργά το εμβόλιο HPV — το οποίο μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας — μετά από μια δεκαετία παραπληροφόρησης και αδύναμης πολιτικής που άφησε τα ποσοστά εμβολιασμού τρομερά χαμηλά, λένε οι υποστηρικτές Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν καθώς η Ιαπωνία αρχίζει να προωθεί ενεργά το εμβόλιο HPV

Το ποσοστό των έφηβων κοριτσιών που κάνουν το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι σχεδόν μηδενικό από την απόφαση της χώρας το 2013 να μην προωθήσει το εμβόλιο, καθώς ξέσπασε πανικός λόγω εικαζόμενων παρενεργειών.

Αλλά από την Παρασκευή, οι αρχές θα συστήσουν ενεργά και θα μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο, το οποίο είναι δωρεάν για κορίτσια ηλικίας 12-16 ετών στην Ιαπωνία και έχει βρεθεί ασφαλές σε εκτεταμένες δοκιμές.

«Επιτέλους μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές των νεαρών γυναικών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος Junko Mihara, πρώην υφυπουργός Υγείας και επιζώσα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμη και τότε, «θα χάσουμε τόσες πολλές ζωές εξαιτίας των τελευταίων οκτώ ετών», είπε. Σχεδόν πάντα προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενο HPV. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο κοινός τύπος νόσου στις γυναίκες παγκοσμίως.

Στην Ιαπωνία, περίπου 10.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο και προκαλεί σχεδόν 3.000 θανάτους. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την ασθένεια ως «προληπτέα και ιάσιμη» και έχει περιγράψει μια στρατηγική για την εξάλειψή της, η οποία περιλαμβάνει τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών έως το 2030.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, όπου τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν ήδη πέσει κατακόρυφα μεταξύ των γυναικών που έλαβαν το εμβόλιο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Παραπληροφόρηση – Όταν η Ιαπωνία πρόσθεσε το εμβόλιο HPV στο εθνικό της πρόγραμμα για τακτικούς εμβολιασμούς τον Απρίλιο του 2013, η αρχική πρόσληψη από την ομάδα στόχο, τα κορίτσια ηλικίας 12-16 ετών, ήταν περίπου 70%. Όμως, η κυβέρνηση σταμάτησε να προωθεί ενεργά το τρύπημα μόλις δύο μήνες αργότερα, καθώς εντυπωσιακές αναφορές για υποτιθέμενες επιβλαβείς παρενέργειες σκόρπισαν φόβο στο κοινό.

Ήταν ακόμα διαθέσιμο δωρεάν, αλλά χωρίς επίσημη έγκριση, ενώ η απορρόφηση σύντομα έπεσε σε λιγότερο από ένα τοις εκατό.

«Το υπουργείο Υγείας έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στην κοινή γνώμη παρά στα επιστημονικά στοιχεία», δήλωσε ο Kanako Inaba, γυναικολόγος που διευθύνει έναν οργανισμό που παρέχει πληροφορίες για το εμβόλιο HPV.

Η αλλαγή πολιτικής αυτής της εβδομάδας ακολουθεί χρόνια εκστρατείας από γιατρούς και υποστηρικτές όπως η Mihara, μια πρώην ηθοποιός που πήγε στην πολιτική το 2010 για να υποστηρίξει το νέο εμβόλιο HPV. Ωστόσο, αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση, με τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης να αποτυγχάνουν να ξεκαθαρίσουν τη διαφορά μεταξύ των προβλημάτων υγείας που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό και των παρενεργειών που συνδέονται άμεσα με το τρύπημα.

Οικογένειες έδωσαν συναισθηματικές αναφορές στην τηλεόραση υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο HPV είχε αφήσει τις κόρες τους ανίκανες να περπατήσουν και οι ακτιβιστές υπέρ του εμβολίου όπως η Mihara βρέθηκαν στόχος θυμωμένης κακοποίησης. «Ερχόταν κόσμος στο γραφείο μου και φαξ συνέχιζαν να έρχονται», θυμάται. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τον δισταγμό για τα εμβόλια της Ιαπωνίας, η επιτυχία της προσπάθειας εμβολιασμού της χώρας για την Covid-19 – με το 80 τοις εκατό του πληθυσμού να έχει διπλά τρυπήματα – δείχνει πόσο επιρροή μπορεί να έχει η κυβερνητική πολιτική, σύμφωνα με την Inaba.

«Η κυβέρνηση θα έπρεπε επίσης να είχε λάβει σταθερή θέση για το εμβόλιο κατά του HPV, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία», όπως έκανε με το εμβόλιο Covid, είπε ο γιατρός.

Τώρα, καθώς γίνονται περισσότερα εμβόλια HPV, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να «καταλάβουν ότι τα κορίτσια μπορεί να ανησυχούν» για τις παρενέργειες και «να παρέχουν πληροφορίες με ενσυναίσθηση», πρόσθεσε. –

‘Δεν φοβάμαι’ – Μια μελέτη του 2020 στο The Lancet προέβλεψε ότι η «κρίση του εμβολίου HPV» στην Ιαπωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 5.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των κοριτσιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1994 και 2007, σε σύγκριση με εάν η πρόσληψη είχε παραμείνει στο 70%. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά προσφέροντας δωρεάν εμβόλια HPV σε γυναίκες που έχασαν το εμβόλιο τα τελευταία εννέα χρόνια, όταν ήταν σε ηλικία στόχου.

Η 20χρονη φοιτήτρια Utako Kawakami εύχεται να είχε εμβολιαστεί πριν γίνει σεξουαλικά ενεργή. Η μητέρα της ήταν επιφυλακτική σχετικά με το να της κάνει τον πυροβολισμό ως έφηβης λόγω των αναφορών των μέσων ενημέρωσης, αν και τώρα έχει αλλάξει γνώμη. Ωστόσο, η Kawakami πήρε τη δεύτερη δόση του εμβολίου HPV πέρυσι, και είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «δεν φοβόταν».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ