Redaktionsnetzwerk Deutschland: Οι Έλληνες συμπαθούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αυτός είναι ο λόγος


Το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland έκανε αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και εξηγεί τον λόγο που ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αυξημένη δημοφιλία στη χώρα μας.

Μια αναδρομή στους ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς της Ελλάδας με τη Ρωσία έκανε το γερμανικό, δημοσιογραφικό, δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland, θέλοντας να αναδείξει τους λόγους για τους οποίους ο Βλαντιμίρ Πούτιν συγκεντρώνει συμπάθειες στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα αναφέρεται στην ανάλυση, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που υποστηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλύονται οι λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε δημοσκοπήσεις οι οποίες ανέδειξαν ότι το 65% των Ελλήνων ήθελε από τη χώρα να μείνει ουδέτερη στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ότι το 39% υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ και το 67% εμφανίστηκε αντίθετο με την αποστολή οπλισμού προς την Ουκρανία από τη χώρα μας. Αντίστοιχα ευρήματα, άλλωστε, υπήρξαν και στην έρευνα της MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα.

Στην ανάλυση του Redaktionsnetzwerk Deutschland γίνεται αναφορά στην επικείμενη ομιλία Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην απουσία του ΚΚΕ από την αίθουσα όταν συμβεί αυτό, ενώ εκφράζονται ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσουν Μέρα 25 και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι αναλυτές κάνουν αναδρομή στο 2015 και στη φημολογία ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει τη βοήθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εκτύπωση δραχμών, αν η Ελλάδα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης. Ένα γεγονός που έχει αναφέρει σε βιβλίο του και ο τότε Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Redaktionsnetzwerk Deutschland, η κοινή θρησκεία είναι αυτή που δημιουργεί πολύ ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. «Η Ορθοδοξία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή εθνικισμού στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Αυτό εξηγεί τη ρωσική συγγένεια μεγάλων τμημάτων της ελληνικής δεξιάς και του κλήρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, γίνεται αναδρομή ακόμα και στις αρχές του 19ου αιώνα και την υποστήριξη του Τσάρο στην Ελληνική Επανάσταση, με αναφορά στο 1827 και τη συμμετοχή του ρωσικού στόλου, μαζί με αυτόν των Άγγλων και των Γάλλων, στην κομβικής σημασίας ναυμαχία του Ναβαρίνου για την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη σύσταση του κράτους.

«Το 2021 και οι δύο χώρες γιόρτασαν το «Έτος της Ιστορίας της Ελλάδας και της Ρωσίας», εορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ως εκ τούτου, πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τη Ρωσία ως τον φυσικό σύμμαχο της χώρας τους – επίσης λόγω του ιστορικού ανταγωνισμού μεταξύ των Ρώσων και της Τουρκίας για τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και των σφαιρών επιρροής στην Κεντρική Ασία», προσθέτουν οι Γερμανοί αναλυτές.

Σύμφωνα με το Redaktionsnetzwerk Deutschland, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια δοκιμασία για τη σχέση Ελλάδας και Ρωσίας, λόγω και της ελληνικής ομογένειας των περίπου 150.000 ανθρώπων σε Μαριούπολη, Οδησσό και τις γύρω περιοχές. Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζεται, μόλις το 26% ήταν υπέρ μιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Μάλιστα, αναφέρεται πως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να συνταχθεί με τη Δύση και να δηλώσει κατηγορηματικά υπέρ του Κιέβου, ίσως αποδειχθεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές παρά το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα διατηρεί συνεργασία με το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2011…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ