O Ζελένσκι αμφισβητεί το ΣΑ του ΟΗΕ: «Δεν υπάρχει ασφάλεια για κανέναν στον κόσμο»


Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο νέο διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό τα ξημερώματα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά την ομιλία του στον ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει ασφάλεια στον κόσμο για κανέναν», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγορώντας για ακόμα μια φορά τη Ρωσία, η οποία όπως ανέφερε είναι η «μόνη ένοχη χώρα, η οποία δυσφημεί όλους τους θεσμούς και διαδίδει μόνο ψέματα δικαιολογώντας το κακό που διαπράττει».

«Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα το δει και θα βγάλει συμπεράσματα», είπε Ζελένσκι και επανέλαβε την έκκλησή του για απομάκρυνση της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Προτείνω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σε όλες τις άλλες χώρες που τιμούν το διεθνές δίκαιο, ορισμένες συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση. Συγκεκριμένα, μιλάμε για μια γενική διάσκεψη στο Κίεβο για να δούμε πώς μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε την παγκόσμια αρχιτεκτονική υπό το φως της μόνιμης έδρας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα Ηνωμένα Έθνη».

Στη συνέχεια, ο Βολονίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στη συνομιλία του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στην οποία μίλησαν για την ανθρωπιστική κατάσταση στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

«Συμφωνήσαμε επίσης ότι η Γαλλία θα παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη και βοήθεια για τη διερεύνηση των εγκλημάτων των Ρώσων κατακτητών στην Ουκρανία», υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση στη Δύση για νέες κυρώσεις μετά τη σφαγή αμάχων στην Μπούτσα.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι ετοιμάζεται να συναντηθεί και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι κυρώσεις πρέπει να ανταποκρίνονται πραγματικά στη σοβαρότητα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία», τόνισε. Οι «σκληρότερες μάχες» συνεχίζονται στο Ντονμπάς και στο Χάρκοβο, πρόσθεσε κατά τον απολογισμό του την 41η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ