Χωρίς ασφάλιση θα παραμείνει και το 2019 το 40% των ελευθέρων επαγγελματιών παρά τις “μειώσεις” στις εισφορές


Δεν πρόλαβε καλά-καλά να στεγνώσει το μελάνι στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) από το νόμο της “μείωσης” των εισφορών των επαγγελματιών και η κυβέρνηση παραδέχεται εμμέσως πως το μέτρο αυτό δεν θα αποτελέσει κίνητρο για να πληρώσουν εισφορές όσοι δεν μπορούν έως τώρα να τις καταβάλουν.

Η όψιμη αυτή “παραδοχή” της μελλοντικής εισπρακτικής αποτυχίας της πρόσφατα ψηφισμένης “μείωσης” των εισφορών (22/11/2018) αποτυπώνεται στα ψιλά γράμματα του νέου σχεδίου προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, όπου αποκαλύπτεται πως τα έσοδα από τις εισφορές των επαγγελματιών το 2019 θα είναι χαμηλότερα από εκείνα του 2018, αλλά και του 2017…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, στον ΕΦΚΑ αναμένουν το 2019 έσοδα από εισφορές αυταπασχολούμενων (των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) μόλις 973 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, όπως αναφέρει το περσινό σχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, φέτος αναμένονται έσοδα 1,131 δισ. ευρώ, ενώ πέρσι εισπράχθηκαν κοντά στα 1,212 δισ. ευρώ από την ίδια κατηγορία ασφαλισμένων.

Με άλλα λόγια, δεδομένου ότι στον ΕΦΚΑ προβλέπουν για το 2019 λιγότερα έσοδα από εισφορές των επαγγελματιών σε σχέση με φέτος και πέρσι αυτό σημαίνει πως εκτιμούν ότι η μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης από το 20% στο 13,3% -από την 1η /1/2019- για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 7.032 ευρώ δεν θα αποτελέσει κίνητρο για να πληρώνουν εισφορές περισσότεροι επαγγελματίες. Αντίθετα, όπως παραδέχονται στελέχη των Ταμείων στο Capital.gr, οι χαμηλότερες σε σχέση με φέτος προσδοκίες για έσοδα το 2019 δείχνουν πως στην καλύτερη περίπτωση μία μερίδα (πχ όσοι δηλώνουν πάνω από 7.032 ευρώ ετησίως) όσων πλήρωσαν φέτος εισφορές, θα πληρώσουν και το 2019, μόνο που θα καταβάλλουν χαμηλότερα ποσά με συνέπεια τα συνολικά έσοδα να πέφτουν σε σχέση με φέτος.

Εφόσον επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές του ΕΦΚΑ, θα σηματοδοτήσουν την αποτυχία του μέτρου της “μείωσης” των εισφορών κύριας ασφάλισης σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το σκέλος που στόχο έχει να παρακινήσει όσους επαγγελματίες δεν μπορούσαν έως τώρα να καταβάλλουν εισφορές (επειδή ήταν υψηλές γι΄ αυτούς) στο να αρχίσουν από το 2019 να πληρώνουν.

Υπενθυμίζεται πως γύρω στο 35%-40% των επαγγελματιών δεν πληρώνει τρέχουσες εισφορές, ακόμα και μετά την εισαγωγή του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών (βάσει του εισοδήματός τους) την 1η/1/2017.

Ο βασικότερος λόγος γι’ αυτό είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες έχουν φορτωθεί. Χωρίς τη ρύθμισή τους, δεν μπορούν -πληρώνοντας μόνο τις τρέχουσες εισφορές κάθε μήνα- να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα.

Έτσι, μία μεγάλη μερίδα τους, αν και θα μπορούσε πλέον να καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές, δεν το κάνει, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει τμηματικά (με τη ρύθμιση των 12 ή 120 δόσεων) τα χρέη της και, κυρίως, εκείνα που αφορούν την προ του 2017 περίοδο.

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ