Αιχμές Ακάρ για προβοκάτσια στην Μαύρη Θάλασσα – «Οι νάρκες ίσως αφέθηκαν σκοπίμως»


«Ίσως αυτές οι νάρκες να αφέθηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο τα ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ», είπε ο Χουλουσί Ακάρ

Τι υποψίες του για «παιχνίδια προβοκάτσιας» εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή τις νάρκες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα. Ο ίδιος άφησε «αιχμές» ότι αυτές ίσως να έχουν αφεθεί στη θάλασσα σκοπίμως προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για να παρέμβουν τα ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ και να εισέλθουν στα ύδατα.

«Έχουμε αμφιβολίες για το αν οι νάρκες αφέθηκαν σκόπιμα. Ίσως αυτές οι νάρκες να αφέθηκαν στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο τα ναρκαλιευτικά του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας.

Εξηγώντας για το πώς λειτουργούν οι νάρκες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα ο Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι αυτές συνήθως κλειδώνουν μόνες τους όταν ξεκολλούν από το σχοινί, αλλά σύμφωνα με τις αναφορές των τουρκικών υπηρεσιών τέτοιο σύστημα δεν υπήρχε στις νάρκες που κατέστρεψε ο τουρκικός στρατός. «Επομένως, θα μπορούσαν να έχουν αφεθεί έτσι επίτηδες. Το ερευνούμε», πρόσθεσε.

Να μην παραβιαστούν οι κανόνες του Μοντρέ

Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι ίσως υπάρχει πιθανό σχέδιο που σκοπό έχει να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα, όμως η Τουρκία, όπως ανέφερε, ειναι αποφασισμένη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Σύμβασης του Μοντρέ.

«Θα τηρήσουμε τους κανόνες του Μοντρέ. Δεν θα αφήσουμε πολεμικά πλοία να μπουν στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα επιτρέψουμε να εμπλακεί η Μαύρη Θάλασσα στον πόλεμο», είπε στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ.

«Δεν γνωρίζουμε ποιος άφησε τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα. Είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά το ποια χώρα τις άφησε είναι υπό διερεύνηση. Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν περίπου 400 νάρκες. Μιλήσαμε με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές αρχές, που επίσης παρακολουθούν το θέμα», κατέληξε.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ