ECDC: Ταχέως εξελίσσεται η έκρηξη σαλμονέλας στην Ευρώπη


Σε μια αξιολόγηση της επιδημίας της σαλμονέλας, ειδικοί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων -ECDC – και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων – EFSA- δήλωσαν την Τρίτη (14/4) ότι έχουν αντιστοιχίσει το στέλεχος Salmonella Typhimurium, που ευθύνεται για την διακρατική μόλυνση, με δείγματα που ελήφθησαν από ένα εργοστάσιο στο Βέλγιο τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια ελέγχων του ίδιου του κατασκευαστή.. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους «στο στάδιο της επεξεργασίας που περιλαμβάνει το βουτυρόγαλα» εντοπίστηκε η Salmonella Typhimurium που μόλυνε για δύο προϊόντα, τα σοκολατένια αυγά – που έχουν ένα παιχνίδι έκπληξη εντός τους – και τις σοκολάτες πραλίνας σε μέγεθος μπουκιάς.

Ωστόσο, πριν κλείσει το βελγικό εργοστάσιο της ιταλικής εταιρείας, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι είχε ήδη εξαγάγει τα προϊόντα σοκολάτας σε όλη την Ευρώπη και παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι αυτήν την εβδομάδα, έχουν αναφερθεί 150 κρούσματα σαλμονέλας σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πλειονότητα των κρουσμάτων ήταν σε παιδιά κάτω των 10 ετών και «ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός» έχει νοσηλευτεί. Η Βρετανία έχει αναφέρει μέχρι στιγμής τα περισσότερα κρούσματα -65- εκ των οποίων το 43% νοσηλεύεται.

Η κατασκευάστρια εταιρεία άρχισε να ανακαλεί τα σοκολατένια αυγά και άλλα προϊόντα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες εβδομάδες πριν, ενώ την περασμένη εβδομάδα, επέκτεινε την ανάκλησή της στις ΗΠΑ, καθώς ορισμένα από τα προϊόντα που πωλούνται στη χώρα κατασκευάστηκαν στο μολυσμένο βελγικό εργοστάσιο.

«Το ξέσπασμα εξελίσσεται ταχέως και τα παιδιά μέχρι στιγμής κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή μόλυνση μεταξύ των αναφερόμενων περιπτώσεων», ανέφερε στην έκθεσή του το Ευρωπαϊκό CDC. Σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς συνέβη και να αξιολογηθεί «η πιθανότητα ευρύτερης χρήσης των μολυσμένων πρώτων υλών σε άλλες μονάδες επεξεργασίας».

Η σαλμονέλα συνήθως προκαλεί συμπτώματα όπως διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται φάρμακα, αλλά σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν σε νοσηλεία μπορεί να απαιτούν αντιβιοτικά ή άλλη θεραπεία. όπως σημειώνουν αξιωματούχοι υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να μην καταγραφούν όλα τα κρούσματα σε ορισμένες χώρες λόγω έλλειψης επιτήρησης και γενετικής αλληλουχίας.

Η Ferrero είχε δηλώσει νωρίτερα ότι συνεργάζεται με τις εθνικές και ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές για την έρευνα της επιδημίας. «Το λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη, καθώς η φροντίδα των καταναλωτών είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», δήλωσε η εταιρεία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ