Ο Ζελένσκι προσκαλεί τον Σολτς να επισκεφθεί την Ουκρανία


Αφού απέρριψε την επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, «επιδώσαμε (την πρόσκληση) και μεταφέραμε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρός μας θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόταν το Κίεβο». Η επίσκεψη, επισήμανε, θα πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την παράδοση βαρέων όπλων.

Νωρίτερα, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ παραδέχθηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Βαρσοβία, ότι είχε σκοπό να μεταβεί την Πέμπτη στο Κίεβο, μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. «Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς – και πρέπει να το λάβω υπ’ όψιν – αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος υφίσταται δριμεία κριτική από την ουκρανική πλευρά για την πολιτική του έναντι της Ρωσίας όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων, ο Ουκρανός πρέσβης τόνισε ότι περιμένει από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επισήμανε μάλιστα ότι άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τσεχία, έχουν ήδη αποφασίσει την παράδοση βαρέων όπλων.

«Ελπίζουμε ότι η ίδια απόφαση θα ληφθεί σύντομα και από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό», ότι «θα εγκαταλείψει αυτή την ανασταλτική στάση», δήλωσε ο Μέλνικ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ακόμη διστακτικός. Χθες ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μόνη, αλλά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ