Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς: Πόσο συχνή είναι σε ασθενείς με Covid


Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι μια απόφραξη των μικρών φλεβών που μεταφέρουν το αίμα μακριά από τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που προκαλεί θολή όραση. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, αθηροσκλήρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οφθαλμικές παθήσεις όπως γλαύκωμα, οίδημα ωχράς κηλίδας ή αιμορραγία του υαλοειδούς. Η νόσος COVID-19 μπορεί να προκαλέσει απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς σε άτομα με αυτές τις ασθένειες, προτείνουν οι ερευνητές.

«Υπήρξαν πολλές αναφορές περιστατικών που εξετάζουν αγγειακή βλάβη στον αμφιβληστροειδή μετά από μόλυνση από COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Bobeck Modjtahedi, οφθαλμοπλαστικός χειρουργός στο Southern California Permanente Medical Group στην Πασαντίνα. “Ανέκδοτα, πολλοί γιατροί έχουν επίσης παρατηρήσει αυτά τα περιστατικά. Ωστόσο, ο πραγματικός κίνδυνος αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 παραμένει ελάχιστα κατανοητός”, πρόσθεσε.

Αν και ασυνήθιστο, οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση της συχνότητας απόφραξης φλέβας του αμφιβληστροειδούς, αλλά όχι αποφράξεων της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, έξι μήνες μετά τον COVID-19 σε σύγκριση με τους έξι μήνες πριν από τη μόλυνση, είπε ο Modjtahedi. “Αυτό μπορεί να οφείλεται σε καθυστερήσεις στη διάγνωση, επειδή οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο πριν αναζητήσουν οφθαλμική φροντίδα μετά από αλλαγές στην όραση ή μπορεί να υποδεικνύουν ότι η κατάσταση διαρκεί μετά το οξύ μολυσματικό στάδιο”, είπε.

Αυτές οι φλεβικές αποφράξεις θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται στην επιδείνωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης ή στη μειωμένη σωματική δραστηριότητα κατά την περίοδο ανάρρωσης από τον COVID-19, διευκρίνισε ο Modjtahedi. «Ο COVID-19 μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλο το σώμα, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να διαρκέσουν για μήνες ή και περισσότερο», σημείωσε. «Οι αγγειακές αποφράξεις του αμφιβληστροειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια όρασης και μπορεί να απαιτήσουν μακροχρόνια θεραπεία, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του COVID-19 και των αποφράξεων των φλεβών του αμφιβληστροειδούς», πρόσθεσε ο Modjtahedi. «Ασθενείς με οπτικές αλλαγές ή οφθαλμικά συμπτώματα μετά από μόλυνση από COVID-19 θα πρέπει να αξιολογούνται ταχέως».

Για τη μελέτη, η ομάδα του Modjtahedi συνέλεξε δεδομένα για σχεδόν 433.000 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με COVID-19. Εξήντα πέντε από αυτούς ανέπτυξαν απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα του Modjtahedi εξέτασε επίσης τη συχνότητα απόφραξης της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς, η οποία είναι παρόμοια με την απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς, εκτός από το ότι επηρεάζει τις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον αμφιβληστροειδή. Διαπίστωσαν ότι οι περιπτώσεις απόφραξης της αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς ήταν ακόμη πιο σπάνιες, με 16 ασθενείς να έχουν διαγνωστεί με την πάθηση. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, επίσης, αναπτύχθηκε τους μήνες μετά τον COVID-19.

Η Δρ. Talia Kaden, οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Μανχάταν, Eye, Ear and Throat Hospital στη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς, αλλά αυτή η μελέτη δεν το αποδεικνύει. Ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει την πάθηση σε ασθενείς που ήδη διέτρεχαν κίνδυνο απόφραξης φλέβας αμφιβληστροειδούς, εξήγησε. «Βασικά, αυτοί ήταν άνθρωποι στο σημείο καμπής, και έπαθαν COVID και αυτό τους παρέσυρε», είπε η Kaden, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Είναι επίσης πιθανό ότι ενώ είχαν COVID, άφησαν την αρτηριακή τους πίεση να εκτιναχθεί ή ότι δεν κινούνταν τόσο πολύ, αυτοί είναι επίσης δύο παράγοντες κινδύνου», είπε.

Η Kaden είπε ότι τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να επισκέπτονται γιατρό και οφθαλμίατρο για έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς δεν πρέπει να αγνοηθεί. Η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του αμφιβληστροειδούς ή ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων. Μερικοί άνθρωποι δεν θα έχουν συμπτώματα ή θα έχουν μόνο ήπια, αλλά μερικές φορές η απόφραξη της φλέβας του αμφιβληστροειδούς μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια όρασης, είπε. «Αν άρχισαν να παρατηρούν οποιαδήποτε θολούρα, ακόμα κι αν δεν είναι κεντρική θολούρα, μόνο στο πάνω μέρος της όρασής τους ή στο κάτω μέρος της όρασής τους, πρέπει να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο».

Η έκθεση δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 14 Απριλίου στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ