Γρίπη περιόδου: Tι είναι και που οφείλεται


Εάν αισθάνεστε χάλια κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που προηγούνται της περιόδου σας, μπορεί να αντιμετωπίζετε έναν τύπο προεμμηνορροϊκού συνδρόμου που στην καθομιλουμένη ονομάζεται γρίπη περιόδου. H γρίπη περιόδου δεν αποτελεί πραγματική διάγνωση. Δεν είναι «μια ιογενής ασθένεια όπως η γρίπη, και στην πραγματικότητα, δεν είναι ιατρική διάγνωση, αλλά ένας όρος που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα και αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα σωματικών συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, τα οποία αντιμετωπίζουν ορισμένες γυναίκες στην προεμμηνορροϊκή φάση του κύκλου τους», λέει η Δρ. Holmes, γυναικολόγος και συνιδρύτρια της Girlology, μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τη βελτίωση της υγείας των γυανικών, με έδρα το Greenville της Νότιας Καρολίνας.

Τι είναι η γρίπη περιόδου;

Η Χολμς, ο πουείναι επίσης συγγραφέας του «You-ology: A Puberty Guide for Every Body», που θα δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2022 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, λέει ότι η σειρά των συμπτωμάτων που συνήθως συγκεντρώνονται σε αυτήν την περιγραφή συνδέονται με ένα άλλο σύνδρομο που ονομάζεται προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ή PMS. Μια πολύ πιο σοβαρή μορφή PMS, που ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή – PMDD – μπορεί επίσης να διαγνωστεί σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης περιόδου. Το PMDD συνήθως διαγιγνώσκεται όταν τα συμπτώματα του PMS είναι τόσο σοβαρά που διαταράσσουν την ικανότητά σας να κάνετε κανονικά τη ζωή σας.

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν κάποια συμπτώματα PMS, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο στήθος, εναλλαγές της διάθεσης, ακμή και κόπωση. Ένα πολύ μικρότερο ποσοστό εμφανίζει PMDD. Η γρίπη περιόδου πέφτει κάπου λίγο-πολύ ανάμεσα στο PMS και το PMDD και το χαρακτηριστικό της είναι οι πόνοι που μιμούνται τα συμπτώματα της γρίπης. Πολύ απλά, «η γρίπη περιόδου είναι μια πολύ κακή εκδοχή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου», λέει η Δρ Angela Stoehr, γυναικολόγος από το Nurture Women’s Health στο Frisco του Τέξας. «Τα περισσότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου διαρκούν από τρεις έως επτά ημέρες, το μέγιστο. Αλλά τα συμπτώματα της γρίπης περιόδου είναι λίγο πιο έντονα και μερικές φορές μπορεί να έχετε πόνους στο σώμα και να αισθάνεστε ότι έχετε πυρετό – παρόλο που σπάνια βλέπουμε πραγματικούς πυρετούς».

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του PMS και του PMDD μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακές κράμπες.
  • Ναυτία ή έμετος.
  • Φούσκωμα.
  • Πόνους στο σώμα και στις αρθρώσεις, όπως όταν έχετε γρίπη ή άλλον ιό.
  • Αλλαγές διάθεσης ή συναισθηματικά συμπτώματα.
  • Εγκεφαλική ομίχλη.
  • Πόνο στην πλάτη.
  • Δυσκολία στον ύπνο.
  • Εξάψεις.
  • Ευερεθιστότητα.
  • Λαχτάρα για φαγητό και υπερφαγία.
  • Ευαισθησία στο στήθος.
  • Ζάλη.
    Πονοκεφάλους.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Ρίγη που μοιάζει με πυρετό που μπορεί να μην περιλαμβάνει πραγματικό πυρετό.

 

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και εξαφανίζονται μέσα στην πρώτη ή δύο πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Αιτία γρίπης περιόδου

Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί μερικές γυναίκες εμφανίζουν PMS, PMDD ή γρίπη περιόδου πριν από την έμμηνο ρύση, αλλά η ωχρινική φάση εμφανίζεται μετά την ωορρηξία και πριν ξεκινήσει η περίοδός σας. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η επένδυση της μήτρας μεγαλώνει και γίνεται παχύτερη, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Επιπλέον, η χρήση καπνού και/ή το ιστορικό μιας αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης ή άλλων διαταραχών της διάθεσης θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Η Stoehr λέει ότι ορισμένες από τις ασθενείς της που έχουν συμπτώματα γρίπης περιόδου έχουν επίσης ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει «κάποια σχέση με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί αυτό το είδος συνδρόμου». Δεν είναι βέβαιο, αλλά «ξέρουμε ότι η ίδια η περίοδος είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία, κυρίως επειδή ουσιαστικά υπάρχει ιστός που πεθαίνει και απομακρύνεται από τον κόλπο κάθε μήνα. Και όταν ο ιστός πεθαίνει, απελευθερώνει πολλά υποπροϊόντα φλεγμονής – όπως κυτοκίνες και άλλες που ενεργοποιούν φλεγμονώδεις μεσολαβητές στο σώμα», λέει η Stoehr. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που ελέγχουν βασικές πτυχές του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε πιθανές απειλές.

«Όταν αυτές οι ουσίες επιπλέουν στο σύστημα, ο εγκέφαλός σας υποθέτει ότι τυχόν σήματα πόνου που σχετίζονται με αυτό είναι πιθανώς πιο σημαντικά, οπότε πρέπει να σκεφτώ ότι δυνητικά, οι άνθρωποι που έχουν πολύ κακό, μακροχρόνιο, άβολο PMS, μπορεί να είναι πραγματικά να πάρει κάποιο είδος πολύ κακής φλεγμονώδους αντίδρασης από την ωορρηξία».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ