Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυξημένος κίνδυνος λόγω του παθητικού καπνίσματος


Το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία ή/και την ενήλικη ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο RMD Open. Ο Yann Nguyen, M.D., M.P.H., από το Université Paris-Saclay στο Villejuif της Γαλλίας και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και του κινδύνου εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε μια γαλλική υποψήφια ομάδα υγιών γυναικών. Για την αξιολόγηση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα χρησιμοποιήθηκαν αυτοαναφερόμενα ερωτηματολόγια.

Οι ερευνητές εντόπισαν 698 περιστατικά ΡΑ μεταξύ 79.806 γυναικών. Συνολικά, το 13,5 και το 53,6 τοις εκατό των γυναικών είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα στην παιδική και ενήλικη ηλικία, αντίστοιχα. Σε όλα τα μοντέλα, το παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή συσχετίστηκε με κίνδυνο ΡΑ (αναλογίες κινδύνου, 1,24 και 1,19, αντίστοιχα). Ποτέ οι καπνιστές με έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία και/ή την ενήλικη ζωή είχαν παρόμοιο απόλυτο κίνδυνο ΡΑ με αυτόν των καπνιστών που δεν είχαν έκθεση στο παθητικό κάπνισμα (47,6 και 47,2/100.000 ανθρωποέτη, αντίστοιχα). Ο υψηλότερος απόλυτος κίνδυνος παρατηρήθηκε για τους καπνιστές που είχαν εκτεθεί επίσης στο παθητικό κάπνισμα (53,7/100.000 άτομα-έτη).

“Το παθητικό κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία ή/και την ενηλικίωση συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ΡΑ, ειδικά μεταξύ γυναικών που δεν καπνίζουν ποτέ. Η έκθεση αυτή θα πρέπει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο για να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου”, γράφουν οι συγγραφείς. «Ακόμη κι αν η μελέτη μας δεν σχεδιάστηκε για να διερευνήσει αυτό το σημείο, αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ΡΑ, για παράδειγμα, συγγενείς ασθενών με ΡΑ». Τα ευρήματα σαφώς και δίνουν περισσότερο βάθος και βαρύτητα στις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία σε σχέση με τη ΡΑ, μια από τις πιο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ