Οι «Ατρόμητοι» και η «Κυρά του Δράκου» τα δύο νέα βιβλία της δημοσιογράφου Άννας Στεργίου


Μπορεί ένα χάρτινο βιβλίο να κλέψει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων στην ψηφιακή εποχή; Τελικά, μάλλον, ναι, αν κρίνουμε από την ενθουσιώδη υποδοχή, που είχε το 2022, το πρώτο παιδικό βιβλίο της συγγραφέως – δημοσιογράφου Άννας Στεργίου «Οι περιπέτειες των Ατρόμητων της Μαργαριτοχώρας» από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Το ίδιο διάστημα κυκλοφόρησε μάλιστα και το νέο της λογοτεχνικό δημιούργημα «Η κυρά του Δράκου», επίσης, από τον εκδοτικό οίκο Κομνηνός. Πρόκειται για μία ερωτική ιστορία δυο νέων ανθρώπων, που διαδραματίζεται στην Κρήτη στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Η κοινοβουλευτική συντάκτρια, Άννα Στεργίου έχει γράψει στο παρελθόν «Τα μάτια του φόβου» (2004, εκδόσεις Λιβάνη) και «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του θεού» (2014, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη). Το τρίτο της βιβλίο για ενήλικες «Η κυρά του Δράκου» (2022, εκδόσεις Κομνηνός) κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία κι αναμένεται να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό στις 25 Μαΐου 2022, από εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου.

Οι Ατρόμητοι είναι μία παρέα νέων παιδιών, που ζει στη Μαργαριτοχώρα και τρώγοντας λάδι κι ελιές κατορθώνουν να λύνουν μυστήρια. Ο Γιάννης, η Χριστίνα, ο Δημήτρης, ο Ιάσονας, ο Ορέστης κι ο Πάρις ζουν στη Μαργαριτοχώρα, που συμβολικά είναι το Παλαιό Φάληρο. Μεγαλώνουν σε οικολογικά σπίτια κι από την κούνια τους ένα μαγικό χάρισμα. Ταξιδεύουν στον χρόνο με το χρονοπατίνι του Γιάννη, μεταφέρονται στην Ιερή Ελιά της θεάς Αθήνας, ταξιδεύουν στο Μαντείο της Δωδώνης και στο εργαστήρι του παππού Αρχιμήδη κι έχουν ρόλους δυναμικούς, ώστε να σώσουν σ’ αυτήν τους την περιπέτεια τους θησαυρούς του αρχαιολογικού μουσείου της Αθήνας.

«Φτιάξαμε έναν κόσμο δύσκολο πρώτα απ’ λα για εμάς τους μεγάλους. Κι όλοι μας πρέπει να ξαναβρούμε έναν δρόμο για να επικοινωνήσουμε καλύτερα μέσα από τις αρχές και τις αξίες , της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης, λέει η συγγραφέας Άννα Στεργίου. «Στόχος του παιδικού μου βιβλίου είναι πρωτίστως, τα παιδιά να διαπιστώσουν τα ταλέντα τους και να πιστέψουν στον εαυτό τους. Διαβάζοντας όμως τις περιπέτειες των Ατρόμητων να μπορούν να μάθουν με διασκεδαστικό τρόπο, ιστορία, μυθολογία, διατροφή κ.ά.».

Μέσα στον ενάμιση μήνα κυκλοφορίας του, το παιδικό βιβλίο ήδη έχει παρουσιαστεί σε σχολεία και κέντρα μελέτης κι οι παρουσιάσεις συνεχίζονται. Μικροί φίλοι διάβασαν αποσπάσματα, έγραψαν εξαιρετικά σχόλια στις εκθέσεις τους και ζωγράφισαν τους ήρωες. Ζήτησαν μάλιστα από την κυρία Στεργίου να συμπεριλάβει κι άλλους ήρωες κι άλλα μαγικά χαρίσματα κι οι Ατρόμητοι να ταξιδέψουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίστοιχα, στο 3ο της λογοτεχνικό βιβλίο για ενήλικες με τίτλο: «Η κυρά του Δράκου» πρωταγωνιστής είναι ο Δράκος Σαπουντζής. Είναι ένας παραδοσιακός Κρητικός, κτηνοτρόφος, ο οποίος ερωτεύεται μία φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Φόντο της ιστορίας τα γεγονότα της περιόδου του ’90, όταν υπήρχε ταραχή στα ελληνικά Πανεπιστήμια για την ιδιωτική εκπαίδευση, και μία μεγάλη συζήτηση για τα όπλα της Κρήτης. Τότε, όπως και σήμερα, η ανθρωπότητα ταλανιζόταν πάλι από έναν ενεργειακό πόλεμο αλλά στη Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστή τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Το βιβλίο διαπραγματεύεται με κοινωνιολογική ματιά τον έρωτα δυο νέων ανθρώπων, που είναι γέφυρα ανάμεσα στις πολλαπλές πολιτιστικές και πολιτικές ταυτότητες και ιδιομορφίες της κρητικής αλλά και της ελληνικής κοινωνίας, η οποία μάλλον πασχίζει μέχρι σήμερα βρει τον δρόμο της.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ