Διατροφή και Πάσχα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε


Μαζί με τις ευχές του ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος  Μανώλης Μανωλαράκης μας έστειλε και χρήσιμες συμβουλές για τις ημέρες του Πάσχα.

Η νηστεία: H νηστεία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να βάλουμε πιο πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης (φρούτα, λαχανικά και όσπρια). Επίσης να μηδενίσουμε τη  κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης (εκτός από μαλάκια και ψάρι σε συγκεκριμένες ημερομηνίες). Η νηστεία μας βοηθά  να βελτιώσουμε το λιπιδαιμικό μας προφίλ , την αρτηριακή μας πίεση, το βάρος μας, τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και να ισχυροποιήσουμε το ανοσοποιητικό μας

Και μετά την νηστεία… Τι πρέπει να ξέρουμε  και  τι πρέπει να προσέξουμε;

Μαγειρίτσα: Η ομαλή μετάβαση από τη  νηστεία στην κρεατοφαγία. Σούπα φτιαγμένη συνήθως από εντόσθια, ρύζι, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Εναλλακτικά μπορεί να φτιαχτεί με τα ίδια υλικά αλλά αντί για εντόσθια μπαίνουν μανιτάρια

Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

                                  Μαγειρίτσα

Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Αρνί ή κατσίκι, το μεγάλο δίλλημα. Το πρόβλημα δεν είναι στην επιλογή του είδους του κρέατος αλλά στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας

Κοκορέτσι, το πιο λιπαρό σνακ: Ας μείνουμε στο επίπεδο του μεζέ και ας μην ξεφύγουμε από το μέτρο. Για να κάψετε τις θερμίδες θα πρέπει να κάνετε αργό βάδισμα για 103 λεπτά! Η μερίδα αντιστοιχεί σε 310 θερμίδες.

Κουλουράκια, δεν είναι και τόσο αθώα όσο νομίζουμε: Τα 3 κουλουράκια μπορεί να ξεπερνάνε τις 300 θερμίδες. Μπορούμε όμως να μειώσουμε το μέγεθός τους και να βάλουμε 1-2 μικρά κουλουράκια στο πρωϊνό μας.

Τσουρέκι νόστιμο αλλά αρκετά φορτωμένο: Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμ. υδατανθράκων και 74 mg χοληστερίνης. Η συγκρατημένη κατανάλωση δεν είναι πρόβλημα. Μια πραγματικά λεπτή φέτα το πρωί είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Αυγό, να το φας ή να μην το φας; Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. Όσα περισσέψουν μπορείτε να τα εντάξετε στο βραδινό ή στο μεσημεριανό σας σαν σαλάτα.

Πιθανά προβλήματα υγείας:

Η δυσπεψία είναι ίσως από το πρώτο πρόβλημα. Άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρούνε εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Για αυτό ΤΡΩΜΕ ΑΡΓΑ ΜΑΣΩΝΤΑΣ ΚΑΛΑ.

Ουρικό: Η περιεκτικότητα σε πουρίνες των νεαρών ζώων που τρώμε στον πασχαλινό οβελία δημιουργεί προβλήματα σε άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος. 

Χολή: Είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση ενοχλήσεων ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης. Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής.

Μικρές οδηγίες:

Τρώμε “συγκεντρωμένα”. Λέμε όχι στο τσιμπολόγημα όρθιοι χωρίς να καθόμαστε στο τραπέζι, όπου συνήθως τρώμε πιο συγκροτημένα.

Ας προτιμήσουμε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερο λίπος. Αν πάλι δεν τα καταφέρουμε και καταλήξουμε στο αρνί ας αφαιρέσουμε την πέτσα και ας φάμε μικρή ποσότητα.

Ας αποφύγουμε το ψωμί. Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει πλούτο εδεσμάτων, άρα δε χρειαζόμαστε ψωμί για να χορτάσουμε. Στην περίπτωση που δεν το αποχωριζόμαστε ας αρκεστούμε σε μία λεπτή φέτα.

Μην ξεχνάτε τη σαλάτα. Οι σαλάτες προάγουν το αίσθημα κορεσμού, ενώ ταυτόχρονα είναι και υγιεινές λόγω του πλούτου τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Όλα αυτά χωρίς την προσθήκη πολλών θερμίδων. Μην τις αγνοήσετε.

Δεν αλατίζουμε το φαγητό μας. Το αρνί και τα εδέσματα, είναι συνήθως αρκετά πλούσια σε Νάτριο αλλά έχει προστεθεί και αλάτι στη προετοιμασία τους.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ