Η κόντρα Τσίπρα – Ανδρουλάκη και οι γκρίζες ζώνες περί πρωθυπουργού κοινής αποδοχής


Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη γύρω από το θέμα της συγκυβέρνησης – Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τη  Χαριλάου Τρικούπη να πάρει θέση και να δηλώσει με ποιον θα συνεργαστεί την επομένη των εκλογών – Το ΠΑΣΟΚ αρνείται να απαντήσει και κάνει λόγο για «ανέκδοτα Τσίπρα».

Ο δρόμος προς την απλή αναλογική είναι στρωμένος με αγκάθια, πόλωση και μεγάλη γκρίνια. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη από το βήμα το προσυνεδρίου του κόμματος στην Κοζάνη έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε μεταξύ άλλων: «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα, να μην περιμένουν τίποτα. Ο ελληνικός λαός θα δει μια άλλη μέρα. Μια μέρα σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Την αλλαγή θέλει ο λαός και όχι το διαίρει και βασίλευε».

Απέναντι τους «βάζουμε την κουλτούρα του διαλόγου και της συνεννόησης αλλά με αξιακό τρόπο», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και προανήγγειλε ότι «εμείς δεν μπαίνουμε στα παιχνίδια διανομής της εξουσίας. Δεν ζητάμε συνεργασίες για να μοιράσουμε καρέκλες και για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί κάποιοι, που τους έδωσε ευκαιρία ο λαός και απέτυχαν παταγωδώς».

Οι παραπάνω δηλώσεις του ερμηνεύθηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ ότι δεν είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας, αλλά δεν εξηγεί ποιον θέλει για «πρωθυπουργό κοινής αποδοχής». Οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος σε συνέντευξή του στο OPEN επισήμανε τα εξής: «Ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι εκτός από το τι δεν θέλει, να μας πει και τι θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά και να μας πει τι θέλει, γιατί μέχρι τώρα κινείται στην γκρίζα ζώνη, στην ζώνη του “δεν γνωρίζω-δεν απαντώ”».

Για την κατηγορία ότι «προσπαθεί να στραγγαλίσει το ΚΙΝΑΛ» ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις δεν θα θεσπίζαμε την απλή αναλογική. Εμείς πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας».

Αναφερόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και στις προτάσεις του είπε: «Δεν πρέπει να μας λέει μόνο ποιους δεν θέλει, αλλά ποιες είναι οι προγραμματικές του θέσεις. Τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο ελληνικός λαός και οι συσχετισμοί της κάλπης και όχι οι παρακάμαρες. Αν μας λέει ότι δεν θέλει τον τάδε ή τον δείνα ας μας πει και ποιον θέλει. Γιατί θα πάει σε εκλογές χωρίς να ξέρει ο λαός ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Αν ο κ. Ανδρουλάκης είναι πρώτο κόμμα ας διεκδικήσει να είναι εκείνος πρωθυπουργός».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεσή του προς τον κ. Ανδρουλάκη: «Απευθυνόμαστε και σε άλλες δυνάμεις όχι μόνο στο ΚΙΝΑΛ με ξεκάθαρες θέσεις. Διεκδικούμε να σταματήσει η κοινωνική λεηλασία, να έχουμε πολιτική αλλαγή, να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Όποιος κινείται στην γκρίζα ζώνη κάνει ζημιά και στον εαυτό του. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις ότι θέλεις να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μην ξεκαθαρίζεις ότι δεν θα γίνεις δεκανίκι της. Το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 6% γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά».

Ομολογουμένως οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι εξόχως σκληρές και δείχνουν πόσο… μακριά βρίσκονται οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Πάντως, ενώ θα περίμενε κανείς μια αντίστοιχα σκληρή απάντηση από το Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν σήκωσε το γάντι. Αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση από τον Εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Δημήτρη Μάντζο: «Μετά από ένα τετραήμερο συνέδριο που τα είχε όλα, από φιλοπουτινικές θεωρίες, αντιεμβολιαστικά κηρύγματα έως και αντιδημοκρατικούς παροξυσμούς για… «καραβανάδες που πρέπει να αναλάβουν δράση», το να επικρίνει ο κ. Τσίπρας τη δική μας παράταξη για «γκρίζες ζώνες», μόνο ως ανέκδοτο μπορούμε να το εκλάβουμε».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν απαντά επί της ουσίας, αλλά πετάει την μπάλα στην εξέδρα, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μπει στη διαδικασία να απαντά σε κάθε επικοινωνιακή κορώνα που εκτοξεύει ο Τσίπρας.

Από την φιλοσοφία των δύο πολιτικών ανδρών γίνεται αντιληπτό ότι η μεταξύ τους πόλωση θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο και στην εξίσωση θα μπαίνει συνεχώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού η αντιπαράθεση έχει πλέον τρεις πόλους. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στο σύνθημα «να φύγει ο Μητσοτάκης και να πάμε σε προοδευτική κυβέρνηση», εννοώντας προφανώς κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ