Ηπατίτιδα: Ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα – Υποβάλλεται σε εξετάσεις το παιδί


Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ με ένα «ύποπτο» περιστατικό ηπατίτιδας στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα που μεγαλώνει η παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, επιστήμονες στην Ελλάδα δεν αποκλείουν την εμφάνιση κρούσματος και στη χώρα μας.

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ με ένα «ύποπτο» περιστατικό ηπατίτιδας στην Ελλάδα, καθώς παιδίατρο ανέφερε ότι ένα παιδί εμφάνισε συμπτώματα. Αμέσως δόθηκε εντολή το παιδί να εξεταστεί ώστε να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για την νέα μορφή ηπατίτιδας.

Κατά την διάρκεια της χθεσινή ημέρας εξετάστηκαν άλλα δυο παιδιά με τα συγκεκριμένα συμπτώματα ηπατίτιδας στο Νοσοκομείο Παίδων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ως ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης είχε αναφερθεί στην πιθανότητα κρούσματος ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαούτης, τόνισε πως είναι «πιθανόν να έχουμε κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας».

Σημείωσε ωστόσο, ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα και κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ είναι έτοιμα να εξετάσουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων ηπατίτιδας για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Εδώ και ημέρες ανάλογα κρούσματα είχαν καταγραφεί στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστή η αιτιολογία τους.

Ποια τα συμπτώματα

Σε έγγραφο του ΕΟΔΥ που έλαβε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία.

«Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών και περιλαμβάνει οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά ίκτερο και γαστρεντερικά συμπτώματα (κυρίως εμετούς) που προηγούνται του ίκτερου. Η υποκείμενη αιτία της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος άγνωστη».

  • Ικτερος
  • Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
  • Κνησμός
  • Αρθραλγία/μυαλγία
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Εμετός ή κοιλιακό άλγος
  • Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
  • Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ