Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας: Αξιοποίηση της καινοτομίας για μείωση της νόσου


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας γιορτάζεται στις 25 Απριλίου κάθε χρόνο για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτήν την απειλητική για τη ζωή ασθένεια που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την ανθρωπότητα. Η ελονοσία προκαλείται από το τσίμπημα του θηλυκού κουνουπιού Anopheles (το οποίο έχει μολυνθεί με το παράσιτο πλασμώδιο που προκαλεί την ελονοσία). Σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες του κόσμου κινδυνεύουν από ελονοσία και οι πιθανότητες να προσβληθούν από την ασθένεια οι άνθρωποι που κατοικούν σε φτωχές χώρες είναι πολύ μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως και 241 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια το 2020, με τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα να αναφέρονται στην Αφρική.

Ενώ ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι η ελονοσία είναι ιάσιμη και μπορεί να προληφθεί με τη σωστή θεραπεία, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή υγειονομική περίθαλψη. Η ημέρα αναπτύχθηκε από την ημέρα αφρικανικής ελονοσίας. Στην Αφρική, οι κυβερνήσεις γιορτάζουν την Ημέρα κατά της Ελονοσίας από το 2001. Ωστόσο, μόλις το 2007, κατά την 60ή σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προτάθηκε να αναγνωριστεί η Ημέρα κατά της Ελονοσίας στην Αφρική ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας και να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος της ασθένεια παγκοσμίως. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας πραγματοποιήθηκε το 2008.

Η ημέρα γιορτάζεται και τηρείται για να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με αυτήν την απειλητική για τη ζωή ασθένεια και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συναντηθούν για να την αποτρέψουν. Η ημέρα επιτρέπει επίσης σε νέους δωρητές να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της ελονοσίας οργανώνοντας άντρες κεφαλαίων για την πρωτοβουλία. Στοχεύει επίσης να φέρει τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα να κοινοποιούν τυχόν επιστημονικές εξελίξεις σχετικά με τη νόσο. Πολλοί οργανισμοί και ιδιώτες δωρίζουν χρήματα αυτήν την ημέρα σε πρωτοβουλίες που εμπλέκονται στην έρευνα για την ελονοσία. Διοργανώνονται εκδηλώσεις και σεμινάρια για να ρίξουν φως στη νόσο, να αναδείξουν τη θεραπεία της και ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας είναι “Αξιοποίηση της καινοτομίας για μείωση του βάρους της νόσου της ελονοσίας για να σωθούν ζωές”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ