Σλοβενία: Ήττα για το κυβερνών κόμμα -Ποιος είναι ο φιλελεύθερος επιχειρηματίας που κέρδισε


Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα υπέστη βαριά ήττα στις κοινοβουλευτικές εκλογές από ένα αριστερό κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο.

Ο φιλελεύθερος Ρόμπερτ Γκόλομπ, ένας επιχειρηματίας που ασχολήθηκε πρόσφατα με την πολιτικήειναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες (24/4) στη Σλοβενία έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

«Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας επετεύχθη: η νίκη αυτή θα μας επιτρέψει να απελευθερώσουμε τη χώρα μας», δήλωσε ο 55χρονος Γκόλομπ από το σπίτι του όπου βρίσκεται σε καραντίνα καθώς βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Το Κίνημα Ελευθερίας του συγκέντρωσε το 34,5% των ψήφων, έναντι 23,6% για το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρωθυπουργού Γιάνσα με το σύνολο σχεδών των ψήφων καταμετρημένο

Ο 63χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός, πανταχού παρών στην πολιτική σκηνή της Σλοβενίας εδώ και τρεις δεκαετίες,παραδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστεί για το κοινό καλό». Προειδοποίησε ωστόσο το διάδοχό του οτι «είναι εύκολο να πληρώνεις για αφίσες, να έχεις τη στήριξη των μέσων και της υποτιθέμενης κοινωνίας των πολιτών, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα σε βοηθήσει στο σκληρό έργο που σε περιμένει».

Ο Γκόλομπ υποσχέθηκε να επιστρέψει τη Σλοβενία ​​στην «κανονικότητα» μετά την ηγεσία του Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος ειχε εκφράσει ανοιχτά το θαυμασμό του για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και επεδίωκε μια τέταρτη πρωθυπουργική θητεία.

Είχε μακροχρόνιες διαμάχες με την ΕΕ σχετικά με τις κινήσεις του να περικόψει τη χρηματοδότηση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων και την απόπειρά του να καθυστερήσει το διορισμό εισαγγελέων στο νέο όργανο κατά της διαφθοράς του μπλοκ.

Ο Γκόλομπ είναι ένας νέος πολιτικός που μπήκε στην πολιτική τον Ιανουάριο μετά την απομάκρυνσή του από την προεδρία της εταιρείας επενδύσεών του στον τομέα της ενέργειας. Είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές ως «δημοψήφισμα για τη δημοκρατία».

Γιόρτασε τη νίκη του σε απομόνωση λόγω της Covid-19 καιείπε στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του ότι «ο κόσμος θέλει αλλαγές και έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του σε εμάς ως τους μόνους που μπορούμε να φέρουμε αυτές τις αλλαγές». Αναμένεται να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ