Twitter: Πώς φτάσαμε στην αγορά του αιώνα από τον Έλον Μασκ – Τι αλλαγές έρχονται


Ο Έλον Μασκ πραγματοποίησε την «αγορά του αιώνα» καταβάλλοντας 44 δισεκατομμύρια για την αγορά του Twitter, σε μια αγορά που προκάλεσε σε άλλου χρήστες ενθουσιασμό και σε άλλους… ανησυχία.

Το ημερολόγιο έγραφε 25 Απριλίου 2022, όταν το Twitter ανακοίνωσε την πώλησή του στον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, του «Mr. Tesla», Έλον Μασκ, ο οποίος από την πλευρά του υποσχέθηκε πως θα ξεκλειδώσει όλες τις δυνατότητες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Το «φλερτ» του Νοτιαφρικανού κροίσου με τα social media δεν είναι τωρινό. Τουναντίον. Εδώ και χρόνια ο Μασκ, φανατικός χρήστης των social media, είχε στην άκρη του πολύπλοκου μυαλού του ένα δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Έναν ψηφιακό κόσμο βασισμένο, όπως ο ίδιος διατρανώνει στην «ελευθερία της έκφρασης».

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ο πόθος του Μασκ για τη δημιουργία ενός δικού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης είχε «φουντώσει» σε σημείο που είχε ανακοινώσει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας σαν το Twitter μέσα από το… Twitter!

Συγκεκριμένα ο Μασκ απάντησε σε ερώτηση χρήστη του Twitter για το αν θα σκεφτόταν να δημιουργήσει μια πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που θα αποτελείται από έναν αλγόριθμο ανοιχτού κώδικα και έναν αλγόριθμο που θα έδινε προτεραιότητα στην ελευθερία του λόγου και όπου η προπαγάνδα ήταν ελάχιστη.

Ο Μασκ, ως ένας παραγωγικός χρήστης του Twitter, έχει ασκήσει κριτική στην πλατφόρμα κοινωνικών μέσων και τις πολιτικές της τελευταία. Είπε ότι η εταιρεία υπονομεύει τη δημοκρατία αποτυγχάνοντας να τηρήσει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου.

Το tweet του ήρθε μια μέρα αφότου δημοσίευσε μια δημοσκόπηση στο Twitter ρωτώντας τους χρήστες εάν πιστεύουν ότι το Twitter τηρεί την αρχή της ελευθερίας του λόγου, στην οποία πάνω από το 70% ψήφισε «όχι».

«Οι συνέπειες αυτής της δημοσκόπησης θα είναι σημαντικές. Ψηφίστε προσεκτικά», είπε.

Twitter αντί… Twitter!

Και κάπου εκεί ο Μασκ, σαν κορυφαίος επιχειρηματίας του πλανήτη, κατάλαβε πως το να ξεκινήσει από το «μηδέν» μια πλατφόρμα απέναντι σε μια η οποία δοκιμάστηκε και πέτυχε στο χρόνο, είναι ανώφελο, έβαλε σε εφαρμογή το «Plan B»: Την αγορά του ίδιου του Twitter!

Στις 4 Απριλίου, ο Μασκ αγόρασε μερίδιο στο Twitter, με αποτέλεσμα να γίνει ο μεγαλύτερος εξωτερικός μέτοχος στον κολοσσό μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λίγο καιρό μετά την κριτική που είχε ασκήσει στην εταιρεία για την αποτυχία της να στηρίξει τις αρχές της ελευθερίας του λόγου.

Ο Μασκ αγόρασε 73.486.938 μετοχές του Twitter, οι οποίες αντιπροσώπευαν «παθητικό μερίδιο» 9,2% στην εταιρεία, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Άμεσα ξεκίνησε η συζήτηση για το κατά πόσο ο Μασκ θα μπορούσε να προβεί σε άμεσες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας, όπως για παράδειγμα η αύξηση των χαρακτήρων σε κάθε «τιτίβισμα».

Ο χρόνος ως μικρομέτοχος για τον πλουσιότερο άνθρωπο της γης ετούτης κράτησε μόλις δέκα ημέρες. Γιατί στις 14 Απριλίου, ο Μασκ πρότεινε να αγοράσει των σύνολο της εταιρείας στην τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή και να βγάλει την εταιρεία από την Γουόλ Στριτ.

Σε έγγραφο που διαβιβάσθηκε στην ρυθμιστική αρχή του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο Έλον Μασκ διευκρίνισε ότι πρόκειται για την «καλύτερή του και την τελική του προσφορά» και απειλούσε, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, «να επανεξετάσει την θέση του ως μετόχου» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Απευθυνόμενος με επιστολή του στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Twitter Μπρετ Τέιλορ, ο Μασκ δήλωνε ότι επένδυσε στην πλατφόρμα λόγω του σημαντικού ρόλου που παίζει υπέρ «της ελευθερίας της έκφρασης στον πλανήτη», η οποία αποτελεί «κοινωνική επιταγή μίας λειτουργικής δημοκρατίας».

«Ωστόσο, από όταν συνειδητοποίησα την επένδυσή μου, αντιλήφθηκα ότι η εταιρεία δεν ευημερεί και δεν θα εξυπηρετούσε την κοινωνική της επιταγή υπό την σημερινή της μορφή» και πρότεινε την έξοδο του Twitter από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

«Προτείνω να εξαγοράσω το 100% του Twitter στην τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή τοις μετρητοίς, δηλαδή μία πριμοδότηση κατά 54% σε σχέση με την προηγουμένη της έναρξης της επένδυσής μου στο Twitter και κατά 38% σε σχέση με την προηγουμένη της δημόσιας ανακοίνωσης της επένδυσής μου», ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος.

Η αγορά του αιώνα και η πίεση από τους μετόχους

Και φτάσαμε στην ημερομηνία ορόσημο της 25ης Απριλίου. Την ημέρα που η ψηφιακή (και ίσως όχι μόνο) ιστορία άλλαξε. Με 44 δισεκατομμύρια δολάρια…

Το 11μελές διοικητικό συμβούλιο του Twitter συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει την πρόταση εξαγοράς. Μάλιστα, αυτό το διοικητικό συμβούλιο έγινε κατόπιν υπερβολικής μουρμούρας (!) που προκάλεσαν οι μέτοχοι του Twitter που ζητούσαν να γίνει άμεσα αποδεκτή η πρόταση του Μασκ ώστε να αυξήσουν μυθικά το κέρδος τους. Παράλληλα, ωστόσο, υπήρχαν και οι οικονομικοί αντιφρονούντες που ζητούσαν να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση ώστε ο «Mr.Tesla» να αναγκαστεί να αυξήσει την προσφορά του και επομένως να μεγιστοποιηθεί το κέρδος του. Φευ…

Το βράδυ της 25ης Απριλίου η ιστορία έγραψε την αγορά του αιώνα.

«Το Συμβούλιο αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόταση του κύριου Μασκ, η οποία μας καλύπτει από οικονομικής πλευράς. Πιστεύουμε πως η κίνηση αυτή είναι η καλύτερη για τους μετόχους του Twitter», ανέφερε ο Bret Taylor, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συμβουλίου του Twitter.

Από την πλευρά του ο Parag Agrawal, CEO του Twitter δήλωσε σε ανακοίνωσή του: «Το Τwitter είχε σαν σκοπό τη συμβολή του σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός πως η ομάδα μας εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει όλο αυτό».

«Η ελευθερία του λόγου είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας και το Twitter είναι το ψηφιακό τετράγωνο το οποίο δίνει στην ανθρωπότητα τον διάλογο. Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο σαν προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, ανοιχτό αλγόριθμο και με κύριο σκοπό τη νίκη κατά των spam και των bots. Το Τwitter έχει τρομακτικές προοπτικές. Ανυπομονώ να δουλέψω με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να καταφέρουμε να τις ξεκλειδώσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ.

Και τώρα… τι;

Η ερώτηση των… 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το βράδυ της Δευτέρας σε όλο τον πλανήτη είναι αυτή.

Τι θα φέρει ο Μασκ ως «σταυροφόρος» της ελεύθερης έκφρασης, όπως έχει αυτοανακυρήξει τον εαυτό του;

Οι αισιόδοξοι και θαυμαστές του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου (και οσονούπω τρισεκατομμυριούχου), χαμογελούν στη νέα εποχή όπου κάθε «τιτίβισμα» δεν θα φιλτράρεται και ο καθένας θα έχει την άποψή του χωρίς να φοβάται τον «μπαμπούλα» της διαγραφής και της φίμωσης της ψηφιακής φωνής του, όπως έγινε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε κάθε ποστάρισμά του ερχόταν αντιμέτωπος με τον παραλογισμό του μέσου, που αφήνει τους Ταλιμπάν να εκφράζουν γνώμη αλλά όχι του πλανητάρχη.

Υπάρχουν όμως και οι λιγότερο ρομαντικοί. Εκείνοι που πίσω από την αγάπη του Μασκ για την ελευθερία λόγου διαβλέπουν έναν χορό δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και ένα προσωπικό όχημα στην ψηφιακή εποχή που θα επιτρέψει στον «Mr.Tesla» να διαμορφώσει κατ’εικόνα του τη νέα ψηφιακή εποχή, φέρνοντας ουσιαστικό το μότο του για «απόλυτη ελευθερία έκφρασης», πίσω στις εποχές που ο ίδιος πολεμούσε το Twitter.

Μένει να δούμε αν ο Μασκ θα αλλάξει τα όσα ξέραμε ή απλά… κουράστηκε να περιμένει να αποδώσει η ιδέα του για ένα νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ