Καρκίνος προστάτη: Βακτήρια στα ούρα μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση


Μετά τον καρκίνο του δέρματος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος μεταξύ των ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 1 στους 8 άνδρες διαγιγνώσκεται με την πάθηση στη διάρκεια της ζωής τους. Έρευνα δείχνει ότι υλικό που εκκρίνεται από τον προστάτη αδένα εμφανίζεται στα ούρα. Οι βιοδείκτες των ούρων αποτελούν επομένως μια περιοχή αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τον εντοπισμό του επιθετικού καρκίνου του προστάτη. Ενώ υπάρχουν πολλά προφίλ γονιδιακής έκφρασης ως βιοδείκτες ούρων για τον καρκίνο του προστάτη, κανένα δεν είναι σε ευρεία κλινική χρήση. Περαιτέρω μελέτη για τους βιοδείκτες των ούρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να προβλέψουν τις ομάδες κινδύνου για καρκίνο του προστάτη και την εξέλιξη της νόσου.

Πρόσφατα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ βακτηρίων στα ούρα και καρκίνου του προστάτη και του προστάτη. «Έχουμε εντοπίσει μια ομάδα πέντε βακτηριακών γενών που συνδέονται με καρκίνο του προστάτη υψηλού βαθμού και ταχύτερη εξέλιξη σε επιθετικό καρκίνο», σημειώνουν οι ερευνητές. Τα γένη είναι Fenollaria, Peptoniphilus, Anaerococcus, Porphyromonas και Fusobacterium. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Urology Oncology.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δείγματα ούρων που συλλέχθηκαν από 318 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο που αξιολογούνταν για καρκίνο του προστάτη ή για αίμα στα ούρα τους. Στη συνέχεια εξέτασαν τα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών για έως και 6 χρόνια μετά τη λήψη του δείγματος. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δείγματα ούρων για διαφορετικά βακτήρια χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της μικροσκοπίας ιζημάτων, της αλληλουχίας DNA και της αλληλουχίας RNA. Εξέτασαν επίσης βιοψίες προστάτη από 204 ασθενείς που συλλέχθηκαν μεταξύ 2004 και 2014. Παρακολούθησαν αυτούς τους ασθενείς για 3,5 χρόνια κατά μέσο όρο για να ανιχνεύσουν σημεία επιθετικού καρκίνου του προστάτη, συμπεριλαμβανομένης της μετάστασης του καρκίνου του προστάτη και της βιοχημικής αποτυχίας του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) μετά τη θεραπεία.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων βακτηρίων στα ιζήματα των ούρων και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Εντόπισαν τέσσερα νέα βακτήρια που βρέθηκαν συχνά στα ούρα ασθενών με μετάσταση καρκίνου του προστάτη. Παρατήρησαν ότι πέντε είδη βακτηρίων στα ούρα και τον καρκινικό ιστό – συμπεριλαμβανομένων τριών από τα νέα βακτήρια – συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ