Δολοφονία Σκαφτούρου: Η έρευνα για πληρωμένους δολοφόνους και η μαρτυρία του αγρότη


Γιάννης Σκαφτούρος ;Οι αστυνομικοί προσπαθούν να σχηματίσουν το προφίλ των ενόπλων, χωρίς να αποκλείουν κάποιοι εξ αυτών να είναι ξένοι «μισθωμένοι» δολοφόνοι.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Γαλαξίδι Φωκίδας θα πουν σήμερα Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, φίλοι και συγγενείς το τελευταίο αντίο στον Γιάννη Σκαφτούρο, ο οποίος δολοφονήθηκε με καλάσνικοφ στο εξοχικό του σπίτι στα Σκούρτα Βοιωτίας.

Η κηδεία γίνεται στο Γαλαξίδι, διότι πρόκειται για τον τόπο καταγωγής του πατέρα του 55χρονου. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα για τη σύλληψη των τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων που πήραν μέρος στο σχέδιο δολοφονίας του.

Οι αστυνομικοί προσπαθούν να σχηματίσουν το προφίλ των ενόπλων, χωρίς να αποκλείουν κάποιοι εξ αυτών να είναι ξένοι «μισθωμένοι» δολοφόνοι. Δεν αποκλείεται ακόμα και το σενάριο να υπήρχε ένοπλος που δεν ήξερε ελληνικά, αν και είναι ακόμα νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας για το σχηματισμό του προφίλ τους, οι αστυνομικοί έχουν πάρει από την πρώτη στιγμή κατάθεση από τον αγρότη που απειλήθηκε για να του πάρουν το όχημα, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το σημείο της δολοφονίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατέθεσε: «Φορούσαν κουκούλες full face, γάντια και γυαλιά ηλίου. Μιλούσαν σπαστά ελληνικά. Με ανάγκασαν να βγω από το όχημά μου. Ο ένας με σημάδεψε με όπλο -τύπου καλάσνικοφ- και με ανάγκασε να γονατίσω και να κοιτάξω το έδαφος. Μου έλεγαν να μην τους κοιτάω. Να κοιτάω μόνο κάτω. Όσο μπόρεσα να καταλάβω ήταν μετρίου αναστήματος».

Το όχημα του αγρότη μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τον εντοπισμό τυχόν δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού.

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τα 26 συμβόλαια θανάτου των τελευταίων πέντε ετών. «Οι επιθέσεις γίνονται από επαγγελματίες, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις κατά το πρόσφατο παρελθόν που τα όπλα των εκτελεστών έπαθαν εμπλοκή και έτσι δεν δολοφονήθηκαν ισχυρά πρόσωπα. Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν μισθωμένες ομάδες κρούσης, που αναλαμβάνουν ακριβοπληρωμένα συμβόλαια θανάτου, ακόμα και εάν το ρίσκο είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Πρόκειται για ομάδες επικίνδυνες, που σπάνε κάθε άγραφο νόμο. Στην περίπτωση του Σκαφτούρου δεν δίστασαν να ρίξουν ‘βροχή’ από σφαίρες μπροστά σε ένα μωρό και δύο μικρά παιδάκια. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε άτομα που έχουν χαρτογραφηθεί, στο πλαίσιο ερευνών για παλιότερες επιθέσεις, ως εν δυνάμει εκτελεστές συμβολαίων θανάτου», λέει αστυνομική πηγή.

Η ιατροδικαστική έκθεση

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου.

Τα τουλάχιστον 10 τραύματα που έφερε το θύμα στο κορμί του από σφαίρες καλάσνικοφ ήταν διαμπερή και εντοπίστηκαν στην κοιλιακή χώρα, στο κεφάλι (στην κάτω γνάθο και σε δύο ακόμα σημεία), στο θώρακα και στη μασχάλη.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος εντοπίστηκε νεκρός σε ύπτια θέση, με τη στάση του σώματός του να μαρτυρά ότι αιφνιδιάστηκε απόλυτα και δεν πρόλαβε να αντιδράσει ούτε στο ελάχιστο. Το γεγονός ότι ο εκτελεστής πυροβόλησε 15 φορές και οι 10 σφαίρες τραυμάτισαν το θύμα (τρεις εξ αυτών στο κεφάλι), δείχνει ότι ο δράστης διέθετε εμπειρία χειρισμού όπλων μεγάλης ισχύος. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μπορεί να έχει πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις στο παρελθόν. Δίπλα του, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχε συνεργός του -βαριά οπλισμένος- ο οποίος ήταν με το χέρι στη σκανδάλη για την περίπτωση αντίδρασης από τα θύματα.

Την ίδια ώρα, οι «ειδικές υπηρεσίες» της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να ανιχνεύσουν ύποπτες κλήσεις γύρω από το χωριό Σκούρτα Βοιωτίας, λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του 55χρονου, Γιάννη Σκαφτούρου.

Συγκεκριμένα γίνονται «σαρώσεις» σημάτων κινητών τηλεφώνων που πραγματοποίησαν κλήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιο από αυτά τα τηλέφωνα δεν ανήκει σε κάτοικο της περιοχής. Και αυτό διότι οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δύο επιβάτες της μοτοσικλέτας που αναγκάστηκαν να διαφύγουν πεζοί (μετά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη μηχανή), μπορεί πάνω στον πανικό τους να έκαναν το λάθος να τηλεφωνήσουν σε συνεργούς τους για να τους παραλάβουν και να τους φυγαδεύσουν.

Ενδεχομένως εάν συνέβη κάτι τέτοιο οι Αρχές να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία για το δρομολόγιο διαφυγής των εκτελεστών. «Τέτοιου είδους εκτελεστές γνωρίζουν πώς να μην αφήσουν πίσω τους ίχνη. Είναι βέβαιο ότι εάν όλα πήγαιναν βάσει σχεδίου δεν θα χρησιμοποιούσαν επ’ ουδενί κινητό τηλέφωνο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, βγήκαν εκτός σχεδίου λόγω του προβλήματος με τη μηχανή και ενδεχομένως λόγω της ασφυκτικής πίεσης να έκαναν κάποια κλήση μπροστά στον κίνδυνο της σύλληψης», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Η μοτοσικλέτα που βρέθηκε εγκαταλελειμμένη σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι του Σκαφτούρου, είχε κλαπεί τον Οκτώβριο του 2019 από την περιοχή του Ασπροπύργου.

Οι δράστες σταμάτησαν διερχόμενο αγρότη και προσπάθησαν να του κλέψουν το φορτηγάκι. Πάνω στον πανικό τους, ωστόσο, και στην προσπάθεια να κάνουν αναστροφή και να φύγουν, έριξαν το φορτηγάκι σε χαντάκι με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στη συνέχεια έφυγαν τρέχοντας προς δασώδη περιοχή.

Έτσι, στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει μπει και το φορτηγάκι του αγρότη, στο οποίο επιβιβάστηκαν για λίγο οι δράστες, σε μία προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού. Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται ακόμα και σε αγροτικούς δρόμους της Βοιωτίας.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος διέθετε φρουρά που αποτελούνταν από οπλισμένους και έμπειρους άντρες που τον συνόδευαν πάντα στις μετακινήσεις του. Τη Δευτέρα του Πάσχα, ωστόσο, οι σωματοφύλακές του φαίνεται ότι δεν ήταν στο πλευρό του. Την πληροφορία αυτή τη γνώριζαν οι εκτελεστές. Το ερώτημα είναι πως τη γνώριζαν. Είτε είχαν με κάποιο τρόπο καλή πληροφόρηση για τις κινήσεις του Γιάννη Σκαφτούρου είτε μέσω της φυσικής παρακολούθησης του στόχου τους διαπίστωσαν την απουσία τους.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εάν ο 55χρονος είχε στο πλευρό του τις «σκιές» του, τότε οι δράστες θα ήταν αδύνατο να «χτυπήσουν» και να διαφύγουν αλώβητοι, όπως τελικά έγινε. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξαν να επιτεθούν χθες στη Βοιωτία και όχι στην Αθήνα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο οι εκτελεστές να ήταν «μισθωμένοι» κακοποιοί που έχουν κάνει και στο παρελθόν ανάλογες επιθέσεις. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται στο δρομολόγιο διαφυγής των δραστών. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να καταλάβουν το δρομολόγιο των δύο αντρών που βγήκαν «εκτός σχεδίου», στην προσπάθειά τους να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά τους.

«Παρά το πρόβλημα που προέκυψε κατάφεραν να εξαφανιστούν. Αυτό δείχνει ότι είναι έμπειροι. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για τον εντοπισμό τους, σηκώθηκε ακόμα και ελικόπτερο, χωρίς όμως αποτέλεσμα», λέει αστυνομική πηγή.

Στο σημείο της δολοφονίας, στην αυλή του εξοχικού, βρέθηκαν 15 κάλυκες από καλάσνικοφ. Ο Γιάννης Σκαφτούρος γνώριζε ότι είναι στόχος και γι’ αυτό μετά την αποφυλάκισή του λάμβανε ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας. Μετά την αποφυλάκισή του είχε στραφεί σε νόμιμες δραστηριότητες, ωστόσο, οι αστυνομικοί αναζητούν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος του για να βρουν αυτούς που είχαν κίνητρο να του επιτεθούν.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ