Ηπατίτιδα στα παιδιά: Σε συναγερμό διαρκείας ο ΕΟΔΥ – Αυτά είναι τα κριτήρια για ύποπτα περιστατικά


Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αλλά και οι μονάδες υγείας για ενδεχόμενο εμφάνισης περιστατικού οξεία ηπατίτιδας  αδιευκρίνιστης αιτιολογίας σε παιδιά και στη χώρα μας. 

Έως χθες το απόγευμα δεν είχε εντοπιστεί κρούσμα που να μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτο περιστατικό οξείας ηπατίτιδας χωρίς σαφές αίτιο, αν και υπάρχουν κάποιες –λίγες– περιπτώσεις παιδιών με συμπτώματα ηπατίτιδας που διερευνώνται τις τελευταίες ημέρες, χωρίς ωστόσο να πληρούν τα κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας 16χρονης η οποία νοσηλευόταν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με συμπτώματα ηπατίτιδας (πυρετό αλλά και δερματικά συμπτώματα) και για την οποία ενημερώθηκε και ο ΕΟΔΥ, ενώ ακολουθήθηκαν και τα πρωτόκολλα για τη διερεύνηση των αιτιών. Από τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πάντως, απέκλειαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας καθώς η κλινική εικόνα της 16χρονης δεν συνάδει με τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα για το νέο σύνδρομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρανσαμινάσες ορού ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει ορίσει ο ΕΟΔΥ ως επίπεδο συναγερμού για το νέο αυτό σύνδρομο.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ως πιθανό κρούσμα ορίζεται κάθε άτομο ηλικίας κάτω των 16 ετών που εμφανίζεται με τρανσαμινάσες ορού μεγαλύτερες των 500 IU/L (AST ή ALT), χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (A, B, C, D, E) από την 1η Ιανουαρίου 2022. Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι σε περίπτωση που αναμένονται αποτελέσματα ορολογικού ελέγχου για ηπατίτιδα Α – Ε ή εάν το νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου για ηπατίτιδα Ε, αλλά πληρούνται τα άλλα κριτήρια, τα περιστατικά μπορούν να δηλωθούν στον ΕΟΔΥ και ως «εκκρεμή».

Μάλιστα ο ΕΟΔΥ δίνει σαφείς οδηγίες προς τις μονάδες υγείας και για τα δείγματα που θα πρέπει να συλλέγονται και να φυλάσσονται από κάθε ασθενή που πληροί τα κριτήρια του πιθανού κρούσματος, ενώ τονίζεται ότι η περαιτέρω διαχείριση των δειγμάτων θα πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση με το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Έως σήμερα, οι αρχές δημόσιας υγείας σε διεθνές επίπεδο που παρακολουθούν αυτή την έξαρση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, εκτιμούν ότι αυτή δεν σχετίζεται με την COVID-19. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 11.487 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 (311 ήταν οι επαναλοιμώξεις), σε σύνολο 259.052 εργαστηριακών τεστ (rapid και PCR) που σημαίνει ότι το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ήταν χθες στο 4,43%.

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας πλέον έχουν ξεπεράσει τις 29.000. Χθες δηλώθηκαν 43 επιπλέον θάνατοι, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν χθες το μεσημέρι 267. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 188. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν 1.315 εισαγωγές περιστατικών COVID σε νοσοκομεία της επικράτειας έναντι 1.641 εξιτηρίων που εκδόθηκαν λόγω ίασης.

Μαζάνης: «Περιμένουμε κρούσματα οξείας ηπατίτιδας και στην Ελλάδα σύντομα»

Έντονη είναι η ανησυχία για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, με τους γονείς να φοβούνται πως η ηπατίτιδα θα φτάσει και στην Ελλάδα.

Για τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιτδας μίλησε στο MEGA ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε».

Εκείνο που έχουν παρατηρήσει οι παιδίατροι είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ευάλωτο, διότι δεν έρχονταν σε επαφή με μικρόβια λόγω μάσκας και αντισηπτικών: «Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο της καραντίνας», είπε.

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη. Εκείνο που ανησυχεί τον ΠΟΥ είναι ότι ανάμεσα σε 200 περιστατικά το 10% εμφάνισε πολύ σοβαρά συμπτώματα, απειλήθηκε η ζωή τους και περίπου 20 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχυεση ήπατος. Είναι μία δύσκολη επέμβαση που δεν γίνεται στην Ελλάδα, αλλά σε ορισμένα κέντρα του εξωτερικού».

Με τα σχολεία να ανοίγουν εντός των επόμενων ημερών εκείνο που συνέστησε ο παιδίατρος ήταν να τηρηθούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής: «Θέλει μεγάλη προσοχή. Στις τουαλέτες θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και να υπάρχει πολύ καλή καθαριότητα στις τουαλέτες των σχολείων, στα γυμναστήρια, στους κοινόχρηστους χώρους», είπε και τόνισε πως δεν χρειάζεται πανικός.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ