Η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κρατήσει 10 χρόνια»


Αυξάνονται οι ενδείξεις και οι εκτιμήσεις οτι ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει δέκα χρόνια, εκτίμησε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, καλώντας τη Δύση να αυξήσει τη βοήθειά της για να απωθήσει το στρατό της Ρωσίας από ολόκληρη τη χώρα

Σε μια πολύ σημαντική ομιλία της στο Σίτι του Λονδίνου η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έθεσε ως στρατηγικό στόχο την ήττα της Ρωσίας και την απομάκρυνσή της απ όλη την ουκρανική επικράτεια, προειδοποίησε την Κίνα αλλά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολλά χρόνια.

Αξιωματούχοι εντός κι εκτός Βρετανίας ανησυχούν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εξαπολύσει επιθέσεις στη Μολδαβία ή τη Γεωργία, εάν του επιτραπεί να διατηρήσει την ουκρανική επικράτεια, παρατείνοντας τη σύγκρουση για τα επόμενα χρόνια.

Η Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι εάν ο Πούτιν πετύχει τους στόχους του, «θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε όλο τον κόσμο» Η Βρετανία και οι σύμμαχοί της είπε, πρέπει «να συνεχίσουν πιο δυναμικά και πιο γρήγορα τις προσπάθειες για να απωθήσουν τη Ρωσία από ολόκληρη την Ουκρανία».

Η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν είπε μεταξύ άλλων, είναι λιγότερο αξιόπιστη ακόμη κι από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Η μάχη για την Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει, υποστήριξε γι’αυτό και η Δύση «πρέπει να είναι «προετοιμασμένη μακροπρόθεσμα».

Η κρίση στην Ουκρανία θεωρεί, πρέπει να είναι ο καταλύτης για μια αναθεώρηση της προσέγγισης της Δύσης στη διεθνή ασφάλεια. Πολλά μέλη του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου ανησυχούν ότι ο Πούτιν μπορεί να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς ή χημικών όπλων.

Η Τρας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να ενισχύσει τον στρατό του ενώ χτίζει συμμαχίες με ελεύθερα έθνη σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την οικονομική του δύναμη για να αποτρέψει τους επιτιθέμενους που «δεν παίζουν με τους κανόνες».

Είπε ότι η ομάδα G7 των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών θα πρέπει να λειτουργήσει ως «οικονομικό ΝΑΤΟ» που υπερασπίζεται τη συλλογική ευημερία, ενώ η δυτική στρατιωτική συμμαχία πρέπει να είναι έτοιμη να ανοίξει τις πόρτες της σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.

Πούτιν: «Η απάντησή μας θα είναι αστραπιαία»

Στην τελευταία του ανατριχιαστική απειλή για τη Δύση, ο Πούτιν υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον οποιασδήποτε χώρας τολμήσει να «παρέμβει» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η απάντησή του σε όποιον «απειλεί» τη Ρωσία θα είναι «αστραπιαία» και θανατηφόρα.

«Εάν κάποιος απο έξω σκοπεύει να παρέμβει σε αυτό που συμβαίνει, πρέπει να γνωρίζει ότι αποτελεί μια απαράδεκτη στρατηγική απειλή για τη Ρωσία. Πρέπει να ξέρει ότι η απάντησή μας σε αντεπιθέσεις θα είναι αστραπιαία. Γρήγορη», είπε.

«Έχουμε όλα τα όπλα που χρειαζόμαστε για αυτό. Κανείς άλλος δεν μπορεί να καυχιέται για αυτά τα όπλα, και δεν θα καυχηθούμε για αυτά. Αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε».

Αν και ο Πούτιν δεν ανέφερε απευθείας τα πυρηνικά όπλα, σχεδόν σίγουρα αναφερόταν στον νέο πυρηνικό πύραυλο της Ρωσίας Sarmat 2 που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες και που σύμφωνα με το Κρεμλίνο δεν μοιάζει με κανένα άλλο όπλο στον κόσμο.

Οι απειλές ήρθαν καθώς η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε πυραυλικό χτύπημα στη νότια Ουκρανία για να καταστρέψει μια «μεγάλη παρτίδα» όπλων που προμήθευσε η Δύση.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ