Ραγδαίες εξελίξεις: Παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία


Εξελίξεις μετά το μπαράζ μετά το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων

Στον… πάγο έβαλε η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

H απόφαση της Αθήνας θεωρείται ειλημμένη και έρχεται μετά το μπαράζ υπερπτήσεων που κατεγράφη στο Αιγαίο και οδήγησε σε σχετικό διάβημα από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στον Τούρκο πρέσβη για τις υπερπτήσεις

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Παίζουν με τη «φωτιά» οι Τούρκοι: Επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο με 168 παραβιάσεις

Το χαρτί της έντασης με την Ελλάδα «παίζει» ο Ερντογάν προκειμένου να αντιστρέψει το κλίμα στο εσωτερικό του καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει την Προεδρία.

Εν μέσω λοιπόν της ουκρανικής κρίσης και την ώρα που ο Πρόεδρος της Τουρκίας νοιώθει αναβαθμισμένος ως συνομιλήτής και των δύο εμπλεκομένων προκαλεί κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο που δεν σταμάτησε ούτε την περίοδο του Πάσχα.

Παρά τις δεσμεύσεις Ερντογάν στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βόσπορο να πέσουν οι τόνοι 41 υπερπτήσεις, 168 παραβιάσεις και δυο εμπλοκές ήταν το χθεσινό μεταπασχαλινό «δώρο» της Άγκυρας στην Αθήνα που αναγκάστηκε να απαντήσει με διάβημα διαμαρτυρίας.

Τα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (27/04) πάνω από το Αρχιπέλαγος είναι πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα της προκλητικής Τουρκίας, με την κατάσταση να θυμίζει σαφώς συνθήκες «θερμού» επεισοδίου.

Από νωρίς το πρωί οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και στις 21:00 το βράδυ οι Τούρκοι συνέχιζαν να πετούν πάνω από νησάκια του Αιγαίου, ακόμα και σε χαμηλό ύψος. Πιο συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών προχώρησε σε υπερπτήσεις στις 19.58 πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στις 19.58 και 20:05, ενώ στις 20.08 πέταξε πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 23.000 πόδια.

Μετά από δέκα λεπτά, στις 20:18, το ίδιος ζεύγος F-16 πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ξαναπέρασε πάνω από Λειψούς και Αρκιούς στα 24.000 πόδια.

Στις 20.28 οι Τούρκοι συνέχισαν το κρεσέντο προκλητικότητας με νέες υπερπτήσεις πάνω από Ίμια και Κάλυμνο στα 23.000 πόδια.

Ακολούθησε μπαράζ υπερπτήσεων στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα στις 20:37 πάνω από τη Σύμη και λίγο αργότερα πάνω από τη Ρόδο, την Κω, τη Χάκη, τη Νίσυρο και τη Στρογγύλη, ενώ στη συνέχεια ξαναπέρασε πάνω από τη Σάμο. Ακολούθησε στις 21.07 υπερπτήση πάνω από το Πρασονήσι και στις 21:14 και 21:15 πάνω από την Κάρπαθο στα 25.000 πόδια.

Οι καθημερινές μαζικές παραβιάσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η πρόσκληση προς την Τουρκία για συμμετοχή στην άσκηση «NATO Tiger Meet».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ