Ηπατίτιδα σε παιδιά: Δύο κρούσματα στην Κύπρο – Αρνητική στον αδενοϊό η 16χρονη από τη Λάρισα


Ηπατίτιδα: Αρνητικό το αποτέλεσμα εξέτασης για αδενοϊό στην 16χρονη από τη Λάρισα – Δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας εμφανίστηκαν στην Κύπρο

Αρνητικό ήταν τελικό το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης για αδενοϊό που υπεβλήθηκε το 16χρονο κορίτσι από τη Λάρισα, το οποίο θεωρούνταν ύποπτο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Τετάρτη, η νεαρή κοπέλα είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε οξεία ηπατίτιδα. Τη Δευτέρα του Πάσχα το νοσοκομείο έστειλε δείγματα στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχε προσβληθεί από συγκεκριμένο στέλεχος αδενοϊού.

Όπως αναφέρουν πηγές του νοσοκομείου, η 16χρονη είναι καλά στην υγεία της και αναμένεται να λάβει σύντομα εξιτήριο.

Δύο κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Κύπρο

Σημειώνεται ότι σήμερα, Πέμπτη (28/4), το κυπριακό υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση για δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας που εμφανίστηκαν σε παιδιά, ενώ έδωσε επίσης συμβουλές στους γονείς για την αντιμετώπιση ύποπτων συμπτωμάτων στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πλέον περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά έχουν εντοπιστεί σε 15 χώρες. Τα παιδιά στην Κύπρο νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα. Στην αανακοίνωση του υπουργείου διευκρινίζεται ότι και τα περιστατικά στη Βρετανία καταμετρώνται από τον Νοέμβριο του 2021.

«Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους. Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.

Καθησυχαστικοί Γκάγκα και Μαγιορκίνης

Σημειώνεται επίσης ότι στην σημερινή (28/4) ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα όσο και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σε σχέση με το ζήτημα της ηπατίτιδας στα παιδιά που έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο και τραβά το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».

Στη συνέχεια τόνισε πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά, ενώ συνέστησε καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.

Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.

Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα. Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία».

Όπως είπε ο καθηγητής για την κατανόηση του φαινομένου, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις» ενώ πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. Τέλος, αναφορικά με το κομάτι της πρόληψης ο καθηγητής, είπε, ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει άγχος στους γονείς σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των παιδιών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ