Σεξουαλική δυσλειτουργία: Τύποι και αίτια μεταξύ των γυναικών


Μια σειρά παραγόντων μπορεί να συμβάλει σε αυτές τις εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων σωματικών ασθενειών, ορμονικών αλλαγών, προβλημάτων σχέσεων και κοινωνικών παραγόντων όπως οι κοινωνικές προσδοκίες γύρω από το σεξ. Μερικές φορές, μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική υγεία ενός ατόμου ή τις σχέσεις του. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες αυτά τα συμπτώματα ως πρόβλημα. Το πόσο ένα σύμπτωμα επηρεάζει τους ανθρώπους μπορεί να εξαρτάται από τα ίδια τα συμπτώματα, τις αιτίες τους και την οπτική τους για αυτά. Η αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στις γυναίκες απαιτεί την κατανόηση των θεραπευτικών στόχων και αναγκών του ατόμου και της πιθανής υποκείμενης αιτίας.

Τι είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία;

Η σεξουαλική δυσλειτουργία αναφέρεται σε μια ομάδα καταστάσεων που μπορεί να εμποδίσουν κάποιον να κάνει ή να απολαύσει το σεξ. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν κάθε στάδιο του σεξ, από την επιθυμία μέχρι την ικανότητα για οργασμό. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι πολύ συχνή. Μια μελέτη του 2018 υπολογίζει έναν παγκόσμιο επιπολασμό 41% μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Στις γυναίκες, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία με την επιθυμία, τη διέγερση, να προκαλεί πόνο μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, καθιστώντας δύσκολη τη σεξουαλική επαφή. Ακόμη μπορεί να επιφέρει δυσκολίες στον οργασμό, ακόμα και όταν κανείς απολαμβάνει το σεξ.

Ο κλινικός ορισμός της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας και οι διαταραχές που εμπίπτουν σε αυτόν τον γενικό όρο, έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι ειδικοί αποκτούν μεγαλύτερη κατανόηση της γυναικείας επιθυμίας και διέγερσης, μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται.

Τι προκαλεί τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες;

Φυσικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν όλοι να συμβάλουν σε κάθε είδους σεξουαλική δυσλειτουργία στις γυναίκες. Το επίπεδο της δυσλειτουργίας μπορεί να είναι ήπιο ή σοβαρό, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο. Ορισμένοι τύποι σεξουαλικής δυσλειτουργίας είναι πρωτογενείς ή πάντα παρόντες, ενώ άλλοι είναι δευτερογενείς και αναπτύσσονται αργότερα στη ζωή λόγω άλλων συνθηκών. Για παράδειγμα, ένα φάρμακο ή μια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή σεξουαλική δυσλειτουργία.

Ανάλογα με την περίπτωση, η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να έχει μόνο μία αιτία ή πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2018 135 προηγούμενων μελετών από διάφορους πολιτισμούς διαπίστωσε ότι ορισμένοι παράγοντες συσχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, όπως:

  • Εκπαίδευση: Στην ανασκόπηση, το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης συνδέθηκε συχνά με υψηλότερο κίνδυνο γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
  • Προβλήματα σχέσεων: Πηγές δυσαρέσκειας στη σχέση, όπως η απιστία ή η έλλειψη στοργής του συντρόφου, αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
  • Φαλλοκεντρική σεξουαλική αλληλεπίδραση: Η εστίαση στην ανδρική ευχαρίστηση μπορεί να σημαίνει ότι ενώ οι περισσότεροι κατανοούν τι κάνει το σεξ ευχάριστο για τους άνδρες, πολλοί και πολλές δεν γνωρίζουν τι το κάνει ευχάριστο για τις γυναίκες.
  • Συνθήκες υγείας: Η γενική χαμηλή σωματική υγεία και οι παθήσεις που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα είναι πιθανές αιτίες σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το άγχος και η ψυχική υγεία είναι επίσης σημαντικά.
  • Πρακτικές γάμου: Ο παιδικός γάμος, ο “συμφωνημένος” γάμος και η πολυγαμία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.
  • Θρησκεία: Στην ανασκόπηση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το να είσαι θρησκεύομενος συσχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα δυσλειτουργίας.
  • Κατάχρηση: Περιλαμβάνει ενδοοικογενειακή κακοποίηση, σεξουαλική επίθεση και ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM).
  • Ανισότητα μεταξύ των φύλων: Το παγκόσμιο ζήτημα που δυσκολεύει τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, ειδικά εάν είναι ανύπαντρες και ζουν σε μια χώρα όπου το σεξ εκτός γάμου είναι κοινωνικά μη αποδεκτό. Οδηγεί επίσης πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ