Νόσος του Ντουπουιτράν: Επανάσταση στη θεραπεία της νόσου του Dupuytren


Ερευνητές στο Ινστιτούτο Κένεντι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον καθηγητή Jagdeep Nanchahal, απέδειξαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου anti-TNF adalimumab σε ασθενείς με πρώιμο στάδιο της νόσου του Dupuytren. Η νόσος του Dupuytren είναι μια κοινή πάθηση του χεριού που επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες. Αναγκάζει τα δάχτυλα να κυρτώνουν μη αναστρέψιμα στην παλάμη και μπορεί να είναι εξαιρετικά αναπηρία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την πρώιμη νόσο και συνήθως οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν μέχρι να επιδεινωθεί η κατάσταση, όταν μπορεί να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση.

“Αυτή η δοκιμή φάσης 2b αντιπροσωπεύει την κλινική μετάφραση των εργαστηριακών μας ευρημάτων, όπου εντοπίσαμε τον TNF ως πιθανό θεραπευτικό στόχο, ακολουθούμενη από μια δοκιμή δόσεων φάσης 2α, η οποία έδειξε ότι το εξαιρετικά συμπυκνωμένο σκεύασμα που εγχύθηκε απευθείας στους άρρωστους ιστούς ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της ρύθμισης των μυοϊνοβλαστών. τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την ίνωση”, δήλωσε ο Jagdeep Nanchahal, Καθηγητής Χεριού, Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στην Οξφόρδη. “Βρήκαμε επίσης ότι η θεραπεία ήταν απολύτως ασφαλής και δεν υπήρξαν σχετικές σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η δοκιμή προσέλαβε 140 συμμετέχοντες με πρώιμο στάδιο της νόσου του Dupuytren, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν 4 ενέσεις σε 3 μηνιαία διαστήματα είτε με adalimumab (40 mg adalimumab σε 0,4 ml) είτε με φυσιολογικό ορό. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η σκληρότητα των οζιδίων που μετρήθηκε στους 12 μήνες και οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν συνολικά για 18 μήνες. Δημοσιεύτηκε στο The Lancet Rheumatology, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έλαβαν adalimumab παρουσίασαν μαλάκυνση και μείωση του μεγέθους του οζιδίου που υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Αν και το adalimumab έχει μόνο χρόνο ημιζωής περίπου δύο ή τρεις εβδομάδες, οι ερευνητές είδαν συνεχή αποτελέσματα εννέα μήνες μετά την τελευταία ένεση, υποδεικνύοντας ένα παρατεταμένο αποτέλεσμα θεραπείας. “Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τους ασθενείς που υποφέρουν από αυτή την αναπηρική κατάσταση”, δήλωσε ο καθηγητής Chris Buckley, Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Κένεντι. “Η νόσος του Dupuytren είναι εύκολο να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, επομένως ξεκινώντας μια πορεία ενέσεων anti-TNF θα μπορούσε να φέρει μακροχρόνια ανάπαυλα και να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου στο στάδιο που απαιτείται χειρουργική επέμβαση”.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ