Ισραήλ: Ανακάλεσε τον Ρώσο πρέσβη – Ζητάει εξηγήσεις απο Λαβρόφ


Το Ισραήλ κατήγγειλε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τον υπαινιγμό του ότι ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες και απαιτεί δημόσια συγγνώμη από τη Μόσχα .

 

Το Ισραήλ αποδοκίμασε έντονα σήμερα τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, ενώ απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή (1/5), στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση.

Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική τηλεόραση ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θέλησε ουσιαστικά να παρομοιάσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με το Χίτλερ, επαναλαμβάνοντας τη ρωσική κατηγορία περί ύπαρξης «ναζιστικών στοιχείων» στην Ουκρανία, που θα πρέπει να ξεριζωθούν.

Σχολίασε πως το γεγονός ότι ο Ζελένσκι έχει εβραϊκή καταγωγή δεν σημαίνει πως δεν έχει δεσμούς με ναζιστικά στοιχεία, διατεινόμενος ότι και ο αδόλφος Χίτλερ «είχε εβραϊκό αίμα». «Είναι μια ασυγχώρητη, σκανδαλώδης δήλωση, ένα τρομερό ιστορικό λάθος και αναμένουμε μια συγγνώμη», είπε ο Λάπιντ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο YNet. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη ρωσική πρεσβεία.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο ιταλικό κανάλι Zona Bianca, ο Λαβρόφ ρωτήθηκε πώς η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έπρεπε να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία αφού ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είναι Εβραίος.

«Όταν λένε «Τι είδους ναζισμός είναι αυτός αν είμαστε Εβραίοι», νομίζω ότι και ο Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, οπότε δεν σημαίνει τίποτα», είπε ο Λαβρόφ, μιλώντας μέσω Ιταλού διερμηνέα. «Εδώ και πολύ καιρό ακούμε τον σοφό εβραϊκό λαό να λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι οι ίδιοι οι Εβραίοι», πρόσθεσε.

«Τι κι αν ο Ζελένσκι είναι Εβραίος. Το γεγονός δεν αναιρεί τα ναζιστικά στοιχεία στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι ο Χίτλερ είχε επίσης εβραϊκό αίμα», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «μερικοί από τους χειρότερους αντισημίτες είναι Εβραίοι»

Ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του ισραηλιτικού μνημείου Γιαντ Βασέμ αποκάλεσε τα σχόλια του Λαβρόφ «προσβολή και σοβαρό πλήγμα για τα θύματα του πραγματικού Ναζισμού» και τον κατηγόρησε για διασπορά «αντισημιτικής θεωρίας συνομιλίας χωρίς βάση»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ