Κορωνοϊός παιδιά: Ερευνητές ανακαλύπτουν μονοπάτια για τη σοβαρή COVID-19 σε παιδιά


Ερευνητές ανακάλυψαν τις οδούς πήξης του αίματος και της ανοσοποιητικής πρωτεΐνης που ενεργοποιούνται σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 στα παιδιά, ανοίγοντας το δρόμο για έγκαιρη διάγνωση και πιο στοχευμένες θεραπείες. Η μελέτη με επικεφαλής το Murdoch Children’s Research Institute (MCRI) και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, εντόπισε μηχανισμούς ασθένειας σε παιδιά με COVID-19 που παρουσιάζουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (πρόκειται για το σύνδρομο όπου διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να αποκτήσουν φλεγμονή, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος) και σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, που αποτελεί έναν τύπο πνευμονικής νόσου.

Ο ερευνητής MCRI και Ph.D του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης Conor McCafferty είπε ότι τα κύρια ερεθίσματα για τη σοβαρή COVID-19 στα παιδιά ήταν η πήξη του αίματος και ο τρόπος με τον οποίο οι πρωτεΐνες στο ανοσοποιητικό σύστημα αντέδρασαν στον ιό. “Τα παιδιά είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητα στην COVID-19 και παρουσιάζουν πιο ήπια συμπτώματα, αλλά παρέμεινε ασαφές τι προκάλεσε σε ορισμένους να αναπτύξουν πολύ σοβαρή ασθένεια”, είπε. “Η έρευνά μας ήταν η πρώτη που αποκάλυψε τις συγκεκριμένες οδούς πήξης του αίματος και ανοσοποιητικών πρωτεϊνών που επηρεάζονται σε παιδιά με COVID-19 που ανέπτυξαν σοβαρά συμπτώματα”.

Για τη μελέτη, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος από 20 υγιή παιδιά στο Βασιλικό Νοσοκομείο Παίδων και δείγματα από 33 μολυσμένα με SARS-CoV-2 παιδιά με πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο ή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας συλλέχθηκαν από το Νοσοκομείο Necker-Enfants Malades, στο Πανεπιστήμιο Greater Paris. Νοσοκομεία. Ο καθηγητής Damien Bonnet, από το Hôpital Necker–Enfants Malades, Greater Paris University Hospitals, είπε ότι η συλλογή δειγμάτων για την περαιτέρω περιγραφή των μηχανισμών αυτών των συνδρόμων και η δημιουργία παγκόσμιων συνεργασιών θεωρήθηκαν βασικά ζητήματα για τη βελτίωση της θεραπείας και των αποτελεσμάτων.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι 85 και 52 πρωτεΐνες ήταν ειδικές για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο και το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, αντίστοιχα. Και τα δύο σύνδρομα είναι σημαντικά πιθανά αποτελέσματα της σοβαρής COVID-19. Ο κ. McCafferty είπε ότι οι ανακαλύψεις ήταν δυνατές λόγω της πρωτεομικής, μιας πειραματικής προσέγγισης που επέτρεψε στους ερευνητές να διερευνήσουν σχεδόν 500 πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα ταυτόχρονα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι το 1,7% των αναφερόμενων περιπτώσεων νοσηλείας σε παιδιατρικά νοσοκομεία COVID-19 περιελάμβαναν εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα παιδιά με COVID-19 που παρουσιάζουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο παρουσιάζουν επίσης παρόμοια κλινικά χαρακτηριστικά με τη νόσο Kawasaki και το σύνδρομο τοξικού σοκ, όπως πυρετό, κοιλιακό άλγος, έμετο, δερματικό εξάνθημα και επιπεφυκίτιδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη γρήγορη διάγνωση των ασθενών. Η καθηγήτρια του MCRI Vera Ignjatovic είπε ότι τα αποτελέσματα παρείχαν κατανόηση των διαδικασιών που υποκρύπτουν τη σοβαρή COVID-19 στα παιδιά, η οποία θα βοηθούσε στην ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ για την έγκαιρη αναγνώριση παιδιών σε κίνδυνο, καθώς και θεραπευτικούς στόχους για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για με σοβαρές περιπτώσεις.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ