Νέα δεδομένα από τη μελέτη του νευροβλαστώματος

Μια πολύ μεγάλη ομάδα ερευνητών, κυρίως από πολλά ιδρύματα σε ολόκληρη τη Γερμανία, έχει βρει αυτό που θα μπορούσε να είναι ένας καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία ασθενών με νευροβλάστωμα, έναν τύπο καρκίνου. Στο άρθρο που δημοσίευσε στο περιοδικό Science, η ομάδα περιγράφει τη γενετική τους μελέτη για τους ασθενείς με νευροβλάστωμα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε σύντομα να χρησιμοποιηθεί για την καλύτερη θεραπεία των ασθενών.

Το νευροβλάστωμα περιλαμβάνει ανάπτυξη όγκων σε ορισμένους τύπους νευρικών ιστών. Είναι πιο συνηθισμένο στα νεογέννητα βρέφη και γενικά έχει ως αποτέλεσμα όγκους στα επινεφρίδια, αν και μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθούν και όγκοι στο λαιμό, τη σπονδυλική στήλη ή τη λεκάνη. Το νευροβλάστωμα είναι το τρίτο συνηθέστερο είδος καρκίνου στα παιδιά, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7,5% όλων των παιδιατρικών διαγνώσεων.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι είναι πολύ πιο επιθετικό σε ορισμένες περιπτώσεις από ό, τι σε άλλες –  ενώ στις χειρότερες περιπτώσεις, σκοτώνει τον ασθενή. Σημειώνοντας ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους γιατρούς αν γνώριζαν κατά την αρχική διάγνωση πόσο επιθετικός ήταν ένας όγκος,  οι ερευνητές έχουν αναζητήσει τρόπους για να τους κατηγοριοποιήσουν. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να κάνουν ακριβώς αυτό.

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από την επιθετικότητα του νευροβλαστώματος, οι ερευνητές μελέτησαν την προηγούμενη έρευνα DNA που έδειξε ότι το νευροβλάστωμα είναι γενετική μορφή καρκίνου. Συλλέχθηκαν πάνω από 400 δείγματα όγκων και τους υπέβαλαν σε μια ανάλυση που περιλάμβανε αναζήτηση μεταλλάξεων στα γονίδια που εμπλέκονταν στη διατήρηση των τελομερών.

Διαπίστωσαν ότι ήταν σε θέση να βρουν συσχετισμούς μεταξύ αυτών των μεταλλάξεων και της επιθετικότητας του νευροβλαστώματος. Αυτοί που δεν είχαν τέτοιες μεταλλάξεις βρέθηκαν συχνότερα σε όγκους χαμηλού κινδύνου. Οι όγκοι με τέτοιες μεταλλάξεις ήταν πιο πιθανό να αντιπροσωπεύουν όγκους ενδιάμεσου κινδύνου. Οι όγκοι υψηλού κινδύνου είχαν επίσης μια τέτοια μετάλλαξη, αλλά είχαν επίσης μεταλλάξεις σε άλλες βασικές οδούς γονιδίων.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους αντιμετώπισης του νευροβλαστώματος προσφέροντας στους γιατρούς ένα αξιόπιστο μέσο για την ταυτοποίηση κατά την αρχική διάγνωση του τρόπου με τον οποίο πιθανόν να είναι η επιθετική μετάσταση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here